НС одобри военно-техническа помощ за Украйна

421

Депутатите одобриха проекта за хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ за Украйна. Това решение бе взето с гласовете на 200 народни представители от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ДБ. Против бяха 13 депутати от „Възраждане” и по един от ПП, БСП и ИТН

Народните представители приеха предложението на „Продължаваме Промяната” да се даде мандат на Министерския съвет за оказване на военнотехническа помощ на Украйна. Това стана с гласовете на 200 народни представители от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ДБ. Против бяха 13 депутати от „Възраждане” и по един от ПП, БСП и ИТН.

Става въпрос за следното: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки.

Припомняме, че по темата „Украйна” имаше внесени три проекторешения – на ПП, ГЕРБ и „Демократична България”. По-рано народните представители отхвърлиха идеите на ДБ.

По публикацията работи: Пламена Сутева