Евродепутатите приветстваха шестия пакет от санкции срещу Русия

89

По време на дебат с Комисията и Съвета, евродепутатите заявиха, че вътрешното единство и солидарност в ЕС са от решаващо значение сега и за бъдещото възстановяване на Украйна

Днес сутринта членовете на ЕП обсъдиха социалните и икономическите последици за ЕС от войната на Русия в Украйна. Те приветстваха шестия пакет от санкции срещу Русия и пакета за възстановяване на Украйна, които бяха представени от председателя на Комисията фон дер Лайен.

Членовете на ЕП подчертаха, че е необходимо да се окаже подкрепа и на гражданите и предприятията в ЕС, засегнати от войната, като призоваха за единство между държавите членки. Те също така поискаха подкрепа за страните, които са изправени пред най-тежките последици от войната, независимо дали поради зависимостта им от руския газ и петрол, или поради това, че са приели голям брой украински бежанци. Това съобщиха от Пресслужбата на Европейския парламент.

Френският делегиран министър на интеграцията Бриджит Кленкер и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен откриха дебата.

Повечето евродепутати подчертаха необходимостта от победа над Путин, но също така подчертаха, че най-добрият начин да се направи това е да се сведат до минимум разходите, които ще понесе самият ЕС.

Това би позволило да се запази единството между държавите членки, да се смекчат последиците за домакинствата и бизнеса и да се даде възможност на ЕС да подпомогне по-добре следвоенното възстановяване на Украйна. Членовете на ЕП подчертаха тежкото положение на хората в ЕС, които трябва да избират между закупуването на храна и отоплението на домовете си, и също така поискаха от Комисията да обмисли по отделнo всяко ново законодателство, което може да увеличи тежестта върху вече изпитващите затруднения предприятия.