Румен Радев и Бойко Борисов поздравиха всички мюсюлмани

141

Днес мюсюлманите честват един от двата си големи религиозни празници – Рамазан Байрам. Официално празникът се пада на първия ден от месеца шаууал от ислямския календар

Рамазан байрамът или Празник на говеенето, познат и като Шекер байрам, е важен мюсюлмански празник в първите дни на месеца Шауал, отбелязващ завършилия свещен месец Рамазан на тежкия разширен пост, наричан също Рамазан или саум.

Това е единственият ден, в който на мюсюлманите не е разрешено да постят.  Официално се пада на първия ден от месеца шаууал от ислямския календар, но продължава още няколко дни.

Вярващите се поздравяват един друг с думите: „Ид мубарак!“ (Честит празник!)

Президентът Румен Радев поздравява представителите на мюсюлманското изповедание в страната по случай настъпването на празника Рамазан Байрам, съобщават от прессекретариата.

„Пожелавам от сърце домовете и близките Ви да бъдат благословени със здраве, добруване и благоденствие“, заявява в приветствието си Румен Радев.

„Нека заедно като народ да продължим да отстояваме мира, състраданието и солидарността с всички, нуждаещи се от подкрепа. Защото това е пътят за спасението не само на днешните поколения, а и на човечеството“, се казва още в приветствието на държавния глава до представителите на мюсюлманското изповедание в България.

Поздравления отправи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в една от социалните мрежи.

„Честит Рамазан Байрам на всички мюсюлмани. Пожелавам много здраве, щастие и благоденствие! Нека свещеният празник донесе взаимно уважение, толерантност, мир и просперитет на всички”, пише Борисов.