Балабанов, ИТН: Формулираме предложение за помощ на Украйна с възможно най-голям обхват

209

Управляващите ще формулират предложение за осигуряване на подкрепа за Украйна в максимално разширен обхват: освен идеята за ремонт на украински оръжия, в него ще залегне и осигуряването на хуманитарна, медицинска и друг вид помощ, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“

Утре вечер – ден преди Народното събрание да гласува на извънредно заседание осигуряването на военно-техническа помощ за Киев, управляващите се събират на коалиционен съвет в последен опит да постигнат единство по въпроса преди решението да бъде взето от парламента, предаде БНТ.

От четирите партии в коалицията единствено БСП остава против осигуряването на военна помощ за Украйна.

Станислав Балабанов изтъкна, че подобно решение трябва да бъде взето с максимално широка подкрепа, за да покаже, че страната ни заема позиция, която отстоява.

„Президент, Народно събрание и Министерски съвет трябва да говорят в един глас, въпреки всичко. Утре на коалиционния съвет ще разкажем на колегите си какво видяхме и ще се опитаме да формулираме предложението си в максимално обширен обхват, за да може да помагаме по всякакъв начин. Идеята е да се изчистят детайлите и да имаме едно предложение, зад което, надявам се, да застанем всички. Дали ще ги убедим – е тяхно решение. Аз не мога да ги задължа как да гласуват в пленарна зала. Ако някой се притеснява дали едно такова решение ще наруши баланса в собствената му партия и дали ще отнеме от електората му, това си е тяхно решение. Но за мен такова решение трябва да има максимална подкрепа от политиците.“ – изтъкна Балабанов.

Станислав Балабанов заяви, че ако БСП напусне коалицията, не смята че ще са необходими предсрочни избори. Ако пък се стигне до нов парламентарен вот, мнозинството отново ще е съставено от трудна коалиция.

„Със сигурност не е държавническо поведение в момента да се клати държавното управление за нещо, което така или иначе е извън коалиционното споразумение.“ – изтъкна той.

За „Има такъв народ“ червената линия за участието им правителството са отношенията с Република Северна Македония.

В отговор на въпрос Балабанов заяви, че наблюдавайки обществените процеси, не може да прецени срещу кого са насочени критиките от вчерашното обръщение на президента Румен Радев и не знае кои са политическите шарлатани.

„Президентската институция е независима и Румен Радев има право да отправя критиките. В момента, който и да е на власт, ще понася критики заради натрупаните кризи, пред които сме изправени. Нормално е всяко едно правителство, поставено в тази трудна ситуация, да си навлича критики. Затова ние се опитваме максимално да балансираме процесите.“ – каза той.

Балабанов допълни, че сред някои среди у нас върви проруска пропаганда за това как украинския президент Володимир Зеленски ни е извикал, за да им даваме оръжие. На срещата в Киев обаче въпросът за предоставяне на оръжие не е бил повдиган, а единствено за ремонт на украинска военна техника, подчерта Балабанов. Обсъдени са и доста теми от сферата икономическото сътрудничество, които биха могли да са от взаимна полза.

„Като част от ЕС и НАТО не виждам как България ще е въвлечена във война. Всяка държава от ЕС помага с каквото може – дали е въвлечена във война? Ние участваме в съюз и в една такава ситуация трябва да изберем страна, защото в противен случай какво да изберем – обратната страна?“ – попита той.

По публикацията работи: Станислава Гавазова