Свят

Китай предоставя първото разрешително за такси без шофьор

Китайската компания за интернет услуги Baidu получи разрешение за предоставяне на услуги за връщане без шофьор на обществеността в Пекин, една от само двете компании, които получават такива одобрения, предава Independent.
Китай предостави на китайската компания за интернет услуги Baidu и на конкурентната си компания за автономни автомобили, Pony.ai, разрешение да предоставят на обществеността услуги за пътуване без водачи в Пекин , значителна регулаторна стъпка в преследването на страната за технология без шофьор.

Разрешенията, дадени на Baidu и Pony.ai, им позволяват да предлагат возене без шофьор за безопасност зад волана, който да поеме управлението в случай на спешност. Новите разрешителни все още изискват на предната пътническа седалка да седи инспектор по безопасността.

Baidu каза, че 10 такива автономни автомобила са започнали да предлагат возене на пътниците в район от 60 квадратни километра (23 квадратни мили) в предградията на Пекин от четвъртък.

Baidu вече управлява автономен парк от таксита в Пекин в рамките на услугите си за превоз на Apollo Go, но те трябва да имат безопасен шофьор зад волана.

Китай има амбиции да води технологията за автономно шофиране в световен мащаб, но изостава от САЩ при въвеждането на подобни услуги. Waymo на Alphabet започна да предлага таксиметрови услуги без шофьор във Финикс, Аризона през 2020 г.
През 2020 г. Пекин си постави за цел 70% от автомобилите, продадени през 2030 г., да имат технология за самостоятелно управление от ниво 2 и ниво 3. Ниво 2 е частична автоматизация на шофирането, което означава, че превозното средство може да контролира управлението и скоростта. Ниво 3 автоматизация означава, че колата може да открива какво се случва около нея и да се движи сама.

Baidu, най-известен със своята търсачка и онлайн рекламни услуги, през последните години инвестира сериозно в технологии за автономно шофиране и изкуствен интелект, включително автоматизирани лични асистенти и AI чипове.

Компанията заяви в изявление, че е натрупала над 27 милиона километра (16 милиона мили) пътни тестове през последните девет години без пътнотранспортни произшествия.

Автономните таксиметрови услуги на Baidu Apollo Go работят в девет града в Китай, включително Шанхай, Шенжен и Гуанджоу.

Превод и редакция: „Нова Вест“

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди един ден
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 2 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 2 седмици