Проф. Христова: Есента ще има нови мутации на COVID-19

blank
Снимка: Pixabay

Според нея има два варианта коронавирусът да повлияе върху появата на хепатит – директно и индиректно

„Устойчиво е намаляването на случаите на COVID-19, но се забавя темпът на намаляване. Твърде е вероятно през есента или в началото на зимата да се появят нови мутации, които да доведат до нов вариант и той да повиши заболеваемостта. Вероятно вълната ще бъде с по-леко протичане, но с повече заразени“. Това заяви проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, предаде NOVA NEWS.

По думите й има два варианта коронавирусът да повлияе върху появата на хепатит: директно – с увреждане на микроциркулацията и индиректно – заради отслабнал имунитет.

„Регистрирани са единични случаи на хепатит сред деца в Европа, но у нас няма такива. Това е възпаление на черния дроб, което не е причинено от основните вируси, носещи хепатит. Много е нетипично за децата. Ясно е, че не се дължи на ваксини“, подчерта тя.

В НЦЗПБ ще бъдат изследвани проби за всички видове вируси, за да се засекат рано евентуални позитивни случаи. „Аденовирусът засяга децата в детските градини, причинява зимните заболявания. Няма данни за това как се развива новият хепатит. Предава се по въздушно-капков път, както и при досег на кожата на заболял или със замърсени повърхности. Предстои да се уточни кой точно е вирусът и на какво се дължи“, казва още медикът.

По публикацията работи: Станислава Гавазова