Отговори на въпросите как върви строителството на интерконектора с Гърция и кога ще проработи

95

Както вече сме ви съобщавали, премиерът Кирил Петков няколко пъти вече е заявявал, че проектът за междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде завършен до края на месец юни. Отговор на този въпрос даде и изпълнителният директор на проектната компания от българска страна. Георгиева също потвърди, че е поет ангажимент съоръжението да е готово до края на юни. По нейно мнение това, което е забавило проекта, освен коронавирусът, е и закъснението във веригата доставки на наземните съоръжения

На 92% е готово строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Това предаде БНТ.

Изпълнителят е поел ангажимент интерконекторът физически да е готов до края на юни, а от юли започват тестове с газ. Компанията прави всичко възможно да е готова за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври. Това каза в студиото на „Денят започва“ Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB от българска страна.

И на двете територии има остатъчни работи, но има и голям напредък, каза Георгиева. Линейната част на газопровода е готова и на двете територии, тръбите са положени и обратно засипани, направена е хидроатестация.

Това, което забави проекта, освен коронавирусът, е и закъснението във веригата доставки на наземните съоръжения, 8 броя кранови възли, които дойдоха в края на февруари. Но те вече са тествани. Остава хидротестване на газоизмервателната станция в Стара Загора и тази в Комотини, каза Георгиева.

Тя заяви, че са имали ограничения в бюджета и гръцката компания строител „Авекс“ са дали подходящ бюджет.

„Не сме максимално доволни, защото очаквахме по-бързо да приключат. Много усилия и енергия ни коства това да ги накараме да работят по-бързо. Но има надежда, вече сме на финалната права, има сериозна подкрепа и натиск“, каза Георгиева.

По публикацията работи: Пламена Сутева