Apple може да бъде принудена да смени кабела за зареждане на iPhone след последното гласуване в ЕС

blank
Снимка: Pixabay

Нов щепсел, предназначен да намали отпадъците – но Apple твърди, че вместо това би причинил проблеми на милиони потребители на iPhone

Apple може да бъде принудена да смени щепсела в долната част на iPhone след ново гласуване в ЕС, предаде independent.co.uk.

Депутатите в голяма степен подкрепиха нови правила, които изискват всички устройства да бъдат оборудвани с USB-C портове, независимо от кого са направени. Това важи за мобилни телефони, таблети, фотоапарати, слушалки и други джаджи, които се зареждат чрез кабелен кабел.

Най-известната компания, която вероятно ще бъде засегната от промяната, е Apple, чиито iPhone са използвали кабела за зареждане Lightning през последните 10 години.
Apple използва USB-C на други устройства, като iPad, но решително се отнася към предимствата на по-малкия Lightning кабел за своите телефони и аксесоари като AirPods.

ЕС заяви, че решението да се принудят компаниите да включат едно и също зарядно устройство идва като „част от по-широките усилия на ЕС за справяне с устойчивостта на продуктите, по-специално на електрониката на пазара на ЕС, и за намаляване на електронните отпадъци“.

Последното одобрение от евродепутатите означава, че новите правила ще отидат в Европейския парламент като цяло за одобрение, което се очаква да стане през май. След като това приключи, евродепутатите ще започнат да работят с правителствата на ЕС за съгласуване на окончателното законодателство.

Превод и редакция: „Нова Вест“