Сейнт Китс и Невис планират да прекъснат връзките си с британската монархия и да станат република

290

Сейнт Китс и Невис се превърна в най-новата карибска нация, която показва, че иска да се раздели с британската монархия и да стане република – точно както принц Едуард и съпругата му Софи завършват обиколка на региона в чест на платинения юбилей на кралицата, съобщава independent.co.uk

Шон Ричардс, вицепремиер на двойната островна държава, каза, че страната трябва да преразгледа връзките си с кралицата, тъй като той стартира съвместна политическа кандидатура за замяна на управлението на острова. Това следва подобно решение миналата година от Барбадос.

„Напредъкът на десетилетията ни научи, че е дошло времето Сейнт Китс и Невис да преразгледа монархическата си система на управление и да започне диалог, за да премине към нов статут, точно както направиха Тринидад, Гвиана, Доминика и сега Барбадос. “, каза г-н Ричардс пред репортери.
„Всички политически партии, заедно с гражданското общество и младежта, ще имат възможност да ръководят пътя напред“, добави той.

Г-н Ричардс направи декларацията, когато той и петима негови колеги от кабинета внесоха вот на недоверие срещу министър-председателя на нацията Тимъти Харис.
Това идва, когато активисти призоваха британското правителство да спре изпращането на кралски особи в чужбина, а Британската общност да скъса връзките си с монархията.

Междувременно графът и графинята на Уесекс бяха посрещнати с призиви за репарации за робство по време на пътуването си до Антигуа и Барбуда, Сейнт Лусия и Сейнт Винсент и Гренадини; в последната страна се събраха някои протестиращи, които показаха банери като „Великобритания, твоят дълг е непогасен“, „компенсация сега“ и „край на колониализма“.

Групата за натиск Република каза, че принц Едуард е демонстрирал „презрение липса на интерес“ по въпроси, повдигнати от премиера на Антигуа Гастон Браун по време на среща в понеделник.
Когато г-н Браун повдигна британското колониално наследство и въпроса за репарациите с Едуард и Софи, графът отговори с шеги, добавяйки, че не си е водил бележки и затова няма да отговори изцяло.

Принцът също се подиграва как съжалява, че принц Чарлз се е срещнал с пострадали от бедствие жители на Барбуда, засегнати от урагана през 2017 г., а не с него. Премиерът не се разсмя на нито една шега.

Греъм Смит, главен изпълнителен директор на Република, каза: „Този ​​арогантен и презрен отговор от Едуард отново показва, че кралските особи не са готови за дипломация. Винаги е било така, но досега приемащите държави са били твърде учтиви, за да ги поставят на място.“

„Карибските нации очевидно са имали достатъчно от британската покровителствена дипломация и използват тези обиколки, за да предизвикат сериозни оплаквания. По-проницателни, искрени и завършени посетители биха могли да се занимават с тези проблеми, а не просто да ги отхвърлят.

„Едуард показа защо членовете на кралското семейство не са добри в дипломацията, изглеждайки настрани, незаинтересовани и извън неговата дълбочина.

„В интерес на Великобритания е да спре да изпраща кралски особи в чужбина и е време Британската общност да прекъсне всичките си връзки с британската монархия. Няма какво да спечелим от извличането на тази все по-анахронична и смущаваща връзка.”

Семейство Уесекс трябваше да извършат два ангажимента в Сейнт Лусия късно във вторник след отлагането на пътуването им до Гренада в последната минута.

Националният комитет за репарации на Сейнт Лусия проведе пресконференция по-късно във вторник, за да изложи позицията си относно кралското посещение и да обсъди продължаващите призиви за репарации от страните от Кариком (Карибската общност).

Превод и редакция: „Нова Вест“