Слънцето с най-силното изригване от години, което предизвиква предупреждение за възможна бъдеща опасност (ВИДЕО)

312

Слънцето отприщи най-мощното си слънчево изригване, наблюдавано от пет години.

Последното драматично изригване дойде на фона на нарастващата активност на нашето Слънце и предупреждения, че може да доведе до потенциално опасно слънчево време, предаде independent.co.uk

Слънчевите изригвания са мощни изблици на енергия, които излизат от нашата звезда и могат да насочат опасни взривове към Земята.
Рекордното изригване тази седмица – най-силното в този слънчев цикъл – не нанесе значителни щети на Земята.

Но учените предупредиха, че Слънцето преминава в по-активен период в своя слънчев цикъл, което може да доведе до още по-енергични изригвания, някои от които биха могли да насочат към нашата планета.
Слънчевото време може да причини повреда на електрическите мрежи, да повреди спътници, да навреди на астронавтите и космическото оборудване и др. Учените рутинно предупреждават, че светът не е подготвен за опасността от по-значителна слънчева активност, особено като се има предвид огромното количество нови спътници над Земята след последния пик на Слънцето.

НАСА заяви, че всъщност е забелязала две слънчеви изригвания вечерта на 19 април. Първият беше сравнително умерен, но след това беше последван от друг силен по-късно вечерта.

Имаше някои ефекти върху Земята. Имаше кратко прекъсване на радиото за някои комуникации в Азия.

Но в по-голямата си част нашата планета избегна пълния взрив на бурята, защото излезе от далечния край на Слънцето и така пропусна Земята.

Втората беше изригване от клас Х, възможно най-интензивното изригване. Това беше най-интензивният, който се забелязва от 2017 г.

Освен че маркират сигналните ракети с буква, учените им дават и номер: последният е класифициран като X2.2. По-високите числа означават по-интензивни изригвания – и най-силните, наблюдавани някога, бяха през 2003 г., които достигнаха повече от X28.

Превод и редакция: „Нова Вест“