Симптоми и признаци на хепатит при децата, които да търсите

282

Здравните служители разследват „мини епидемия“ при случаи на хепатит при деца в Обединеното кралство
Учените съобщават за „необичаен“ скок на случаите на хепатит сред децата, като 60 случая при деца под 10-годишна възраст са разследвани в Англия, съобщава independent.co.uk
Още 11 деца на възраст под пет години в Шотландия са приети в болница с възпалително чернодробно заболяване.
Хепатитът обикновено е резултат от вирусна инфекция или увреждане на черния дроб, причинено от алкохол, и симптомите включват пожълтяване на очите и кожата (жълтеница), загуба на апетит, висока температура, тъмна урина и усещане за необичайна умора през цялото време.
Учените казват, че заразените деца са били изследвани за обикновените вируси, за които е известно, че причиняват хепатит, но нито един от тези вируси не е открит.
„Хепатитът Non-A-to-E е рядко състояние и изглежда има мини-епидемия/нарастване на броя на случаите в момента“, каза професорът по обща педиатрия в University College London, Алистър Сътклиф.
„Последствие от блокирането с внезапно повишено излагане на причинителя в неимунна популация изглежда най-правдоподобното обяснение“, добави той.

Според Световната здравна организация (СЗО), хепатит B и C засягат приблизително 500 милиона души по света, причинявайки около 1,5 милиона смъртни случая всяка година.

Твърди се, че един от всеки трима души е бил изложен на един или и от двата вируса, докато по-голямата част от хората, заразени с вируса, не са наясно с това.
СЗО заявява, че хепатитът е предотвратим, лечим, а в случай на хепатит С – лечим.

Въпреки това организацията посочва, че повече от 80 процента от хората, живеещи с хепатит, нямат достъп до услуги за изследване и лечение.
Какво е хепатит?
Хепатитът е терминът, използван за описание на възпаление на черния дроб, посочва NHS .

Вирусите на хепатита са най-честата причина за хепатит в света, но други инфекции, токсични вещества и автоимунни заболявания също могат да причинят хепатит.
Има няколко различни вида хепатит и докато някои преминават без сериозни проблеми, други могат да бъдат дълготрайни и да причинят белези на черния дроб (цироза), загуба на чернодробна функция и в някои случаи рак на черния дроб.

Какви са симптомите на хепатит?
Краткосрочният хепатит често няма забележими симптоми, така че много хора не осъзнават, че го имат. Въпреки това, ако симптомите се развият, NHS заявява , че те могат да включват:
мускулни и ставни болки
висока температура
чувство и болен
се чувствате необичайно уморени през цялото време
общо усещане за неразположение
загуба на апетит
болки в корема
тъмна урина
бледи, сиви изпражнения
сърбяща кожа
пожълтяване на очите и кожата (жълтеница)
NHS добавя, че дългосрочният хепатит също може да няма очевидни симптоми, докато черният дроб не спре да работи правилно и може да бъде открит само по време на кръвни изследвания.

В по-късните етапи може да причини жълтеница, подуване на краката, глезените и стъпалата, объркване и кръв в изпражненията или повръщане.

Какви са различните видове хепатит?
Има редица различни видове хепатит, включително A, B, C, D, E, алкохолен и автоимунен.