Венеция напредва с плана за входна такса за туристи от 10 евро за ден (ВИДЕО)

91

Властите се надяват, че таксата за еднодневни пътуващи ще помогне за контролиране на броя, след като посетителите достигнат нивата преди пандемията

Властите във Венеция напредват с плана да таксуват на еднодневните пътуващи до 10 евро (8,30 британски лири), за да влязат в града на лагуната, докато се борят да получат контрол върху туризма, след като броят на посетителите достигна нивата преди пандемията през Великденския уикенд, предава Тhe guardian.

Системата за резервации ще започне през юни с шестмесечен пилотен модел, преди потенциално да влезе в сила през януари следващата година.

Луиджи Бруняро, кметът на Венеция, каза, че градът е „първият в света“, който проведе „този труден експеримент“.

Плановете за входна такса са в процес на подготовка, откакто мярката беше одобрена от италианското правителство в края на 2018 г. като решение за масовия туризъм в град, който преди пандемията на коронавирус привличаше около 30 милиона души годишно. Тази цифра беше разрушена от пандемията и въпреки че посетителите се завърнаха, Великденският уикенд беше първият реален знак за възстановяване на туристическия сектор, когато повече от 125 000 души изпълниха площадите и алеите на Венеция.
„Туризмът във Венеция започва отново и е глътка свеж въздух за [туристическите] оператори“, написа Бруняро в Туитър. „Днес мнозина разбраха, че системата за резервации е правилният път за по-балансирано управление на туризма.

Мярката ще важи за пътуващите на ден, които ще трябва да резервират предварително и да платят между €3 и €10, в зависимост от това колко натоварен е градът в деня, който искат да посетят.

„Експерименталната фаза започва през юни, когато дневните туристи ще бъдат поканени да резервират чрез уебсайт, който се довършва от съвета“, каза за La Repubblica Симоне Вентурини, съветник по туризъм във Венеция . „Тези, които резервират, ще получат стимули, като отстъпки при влизане в музеи. За да определим таксата за достъп, ще зададем максимален праг от 40 000 или 50 000 посетители на ден.

Хората, живеещи в региона Венето, също ще трябва да резервират, въпреки че са освободени от плащане на таксата, докато списък с други изключения, например необходимостта да дойдат в града за погребение или да посетят роднина, ще бъде обявен над следващите няколко седмици.

Тези, които нощуват, ще бъдат освободени, тъй като вече плащат туристическа такса.

Планът в крайна сметка може да включва инсталирането на порти на ключови точки на пристигане в града.

Венеция се подготвя за още един натоварен период този уикенд, с откриването на Биеналето , най-старият и най-голям фестивал на изкуствата в света, и национален празник в понеделник.

Превод и редакция: „Нова Вест“