Япония изобретява „електрически“ пръчици, които правят храната да изглежда по-солена

97

Устройството използва слаб ток за изкуствено усилване на вкуса на солта, като част от усилията за намаляване на нивата на натрий в популярните ястия

Гостите в Япония скоро ще могат да се насладят на умами от купа рамен или мисо супа, без да се притесняват за приема на сол.

В това, което твърдят, че е за първи път в света, изследователите са разработили клечки за хранене, които изкуствено създават вкуса на сол, като част от усилията за намаляване на нивата на натрий в някои от най-популярните ястия в страната, предаде The Guardian.

Пръчиците работят, като използват електрическа стимулация и мини-компютър, който се носи на китката на ядещия.

Устройството предава натриеви йони от храната чрез клечките до устата, където създават усещане за соленост, според Хоумей Мияшита, професор от университета Мейджи в Токио, чиято лаборатория си сътрудничи с производителя на храни и напитки Kirin за разработването на устройството.

Снимка: Pixabay

Екипът заяви, че ще усъвършенства прототипа и се надява да направят пръчиците достъпни за потребителите през следващата година.

Приборите биха могли да намерят възприемчива публика в Япония , където традиционната диета е с високо съдържание на сол поради използването на съставки като мисо и соев сос.
Средният възрастен японец консумира около 10 грама сол на ден, което е двойно повече от препоръчаното от Световната здравна организация. Здравното министерство предложи намаляване на дневния прием на сол до максимум 7,5 грама за мъжете и 6,5 грама за жените.
Пръчиците използват „много слабо електричество – недостатъчно, за да повлияе на човешкото тяло – за да регулират функцията на йони като натриев хлорид и натриев глутамат, за да променят възприятието за вкус, като правят храната да изглежда по-силна или по-слаба“, каза Кирин в изявление.

Мияшита и Кирин казаха, че клиничните тестове върху хора, които спазват диета с ниско съдържание на натрий, са потвърдили, че устройството подобрява соления вкус на храната с ниско съдържание на натрий с около 1,5 пъти. Те казаха, че участниците, получили мисо супа с намалена сол , са коментирали подобреното „богатство, сладост и цялостен вкус“ на ястието.

Снимка: Pixabay

Високият прием на сол може да допринесе за високо кръвно налягане, което е най-голямата причина за инфаркти и инсулти.

„За да предотвратим тези заболявания, трябва да намалим количеството сол, което приемаме“, каза изследователят на Кирин Ай Сато. „Ако се опитаме да избегнем приемането на по-малко сол по конвенционален начин, ще трябва да понесем болката от изрязването на любимата ни храна от диетата си или да издържим да ядем мека храна.

Лабораторията на Мияшита проучва други начини, по които технологията може да се използва за ангажиране на сетивата – тя също така е изобретила лизащ телевизионен екран, който имитира вкусовете на различни храни.

Превод и редакция: „Нова Вест“