Супер култура, отглеждана в море: Как водораслите могат да променят начина ни на живот

116

От храни с високо съдържание на протеини до пластмаси и гориво, шведски учени се опитват да използват огромния потенциал на морското растение, предаде The Guardian.
Можете просто да видите шамандури на морската ферма“, крещи д-р Софи Щайнхаген над високия вой на лодката, докато се приближава до малките острови на шведския архипелаг Костер. Двигателят пада до пръскане и Щайнхаген надига въже, за да разкрие реколтата, висяща отдолу: нишка след нишка морска салата, полупрозрачна и изумрудено зелена.

„Това е един индивид, който бихме събрали сега и ще запазим като родител, защото расте много бързо“, възкликва тя. През лятото тези води изобилстват от морски каяци и яхти от съседна Норвегия, но за Steinhagen и групата за морско земеделие в морската лаборатория Tjärnö , пролетта е пиковият им сезон.

От една страна, това означава по-малко животински и растителен живот върху водораслите. „Когато купувате маруля, не искате да имате гъсеница там. Същото важи и за водораслите: не искате яйца от раци или охлюви”. По-важното е, че пролетта е и когато морската салата дава най-много протеини.

Всъщност експертите смятат, че морските водорасли могат да бъдат ключова култура в „преместването на протеини“ от месото. Част от реколтата от миналата пролет тук достигна около 30% протеин, близо до нивото, което би я накарало да се конкурира с другите големи източници на протеин в света като месо и соя.
Щайнхаген също така страстно вярва, че това растение – отдавна изядено като „зелено умивалник“ по бреговете на Великобритания – може да бъде по-устойчива алтернатива на соята. Морската салата не черпи от оскъдни ресурси земя и прясна вода.

„Няма друг вариант“, казва тя по-късно на пейка пред оранжериите на морската лаборатория Tjärnö. „Промените в климата засягат повечето от нашите култури и имаме спешна нужда от ново производство. Не можем да разширим земните земеделски земи – така че трябва да отидем в океана.“

Това не е просто източник на протеин. Тъй като преминаваме към икономика, основана на био, отколкото на изкопаеми горива , морските водорасли могат да осигурят много от съединенията, от които се нуждаем.

Реклама
Например, Ulrica Edlund, сътрудник на Steinhagen в KTH Royal Institute of Technology в Стокхолм, е професор по наука за полимери, който е използвал полизахариди, извлечени от морски водорасли, за да направи пластмасови филми, филаменти и други пластмасови материали. „Той е кръгъл, защото осигурява път далеч от пластмасите на основата на изкопаеми. Това ви позволява да използвате биомаса, която може да бъде произведена с наистина висока скорост в океаните“, казва Едлънд. „Не е нужно да чакате 50 години, докато гората порасне, докато можете да съберете тези полимери.“

Новите стартиращи компании за опаковане използват тези постижения за разработване на пластмаси на основата на морски водорасли, като например Notpla от Обединеното кралство или американската компания Sway , въпреки че има и предизвикателства: освен ако не предприемете стъпки за промяна на тяхната химическа структура, пластмасите от водорасли абсорбират, а не отблъскват водата , превръщайки ги в безформена слуз.
Отглеждането на морски водорасли също е в начален стадий извън Азия. Но техниките, които екипът на Steinhagen е помогнал да разработи, започват да се прилагат по-широко. Nordic Sea Farms , компания, отделена от лабораторията, отдавна отглежда захарни водорасли и наблюдава растящо търсене от местни ресторанти и стартиращи фирми за биоматериали. През октомври тя стартира финансирана от ЕС програма за развитие на търговско отглеждане на морска салата в Otterön, или остров Otter, на 20 километра надолу по брега към Гьотеборг.

Снимка: Pixabay

„Доколкото ни е известно, няма култивиране на Ulva [морска салата] в търговски мащаби в морска основа“, казва Йоран Нилунд, бивш изследовател в морската лаборатория, който е съосновател на компанията.
Първите засяти въжета – 20 км от тях – ще бъдат поставени тази есен, като първата реколта се очаква следващата пролет.

Плантациите от морски водорасли започват да се появяват по цялото крайбрежие на Атлантическия океан и Северно море на Европа. Сега в съседна Норвегия има най-малко седем компании за отглеждане на морски водорасли. На Фарьорските острови има Ocean Rainforest , може би водещ производител на морски водорасли в Европа. Други са поникнали в Дания, Холандия, Белгия, Франция, Обединеното кралство, Ирландия, Испания и Португалия. Има дори нововъзникващи мултинационални компании: холандската The Seaweed Company управлява ферми в Ирландия, Мароко и Индия.

Въпреки всичко това, Европа все още произвежда само малка част от световните морски водорасли: 90% от оценения пазар на морски водорасли на стойност £14 милиарда се произвежда в Азия, където цели заливи в Китай, Индонезия и Япония са заети от ферми за водорасли.
В момента ЕС произвежда само малки 1000 тона морски водорасли годишно срещу 35 милиона тона световно производство, въпреки че доклад на консултантската фирма Systemiq твърди, че потенциално може да достигне 8 милиона тона годишно до края на това десетилетие.

„Първо, трябва да намерите водната зона и – в сравнение с Азия – това е доста сложно“, казва Ниланд за бариерите. „Друго предизвикателство е, че имаме нужда от техническо развитие. [Азиатските страни] правят това от дълго време, но [някои] също са страни с ниски доходи, така че техните методологии не са подходящи за нас, защото заплатите ни са твърде високи.”

Един от начините да намерите повече достъп до морето е експериментът на The Seaweed Company за отглеждане на водорасли между офшорни вятърни турбини в Северно море. Междувременно някои компании разработват свои собствени машини за събиране на водорасли, за да направят работата по-малко трудоемка. Но все още няма водорасли еквивалент на комбайн или трактор, който можете да закупите от рафта.

В Tjärnö, който е част от университета в Гьотеборг, Steinhagen работи усилено, за да подобри щамовете на морски водорасли, за да ги направи по-продуктивни, точно както сухоземните култури са били подобрявани през вековете. „Искаме да намерим щамове, които имат висок темп на растеж и едновременно с това високо съдържание на протеини“, казва тя. „Това може да стане чрез генетична селекция или селекция на щамове – обичайните методи за градинарство – но можем също да подберем различни хранителни вещества, които биха могли да обогатят съдържанието на протеини.“
В лабораториите тя показва своята „детска градина с водорасли“: редици от бълбукащи цилиндрични резервоари, където отглежда нови сортове, клонира нови растения и сее растения на ролки от канап, които след това се увиват на въжетата и се изнасят в морето.

Снимка: Pixabay

„Виждате, че външните ръбове са кафеникави – там пускат рояците“, казва тя, показвайки ми контейнер с полово зряла морска салата. „Това е точно като сперматозоидите: те имат флагели, могат да се движат.

Това е само половината от пъзела. В град Гьотеборг екип от Технологичния университет Чалмърс търси как да извлече най-ефективно и икономично протеина. Проф. Ингрид Унделанд, координатор на изследванията за Blue Food, шведския „Център за бъдещи морски дарове“ , казва, че водораслите стават все по-„модерни“, но тя иска да избягат от висококачествените нови скандинавски ресторанти и магазините за вегански храни и да се продават като насипен протеин на прах – като тези, получени от соя, суроватка или грах, които се използват за приготвяне на вегетарианска кайма.
Новият продукт, признава тя, ще има „малко повече профил на морски вкус“ от почти безвкусния суроватъчен и соев протеин. „Ако искате да направите ванилово смути, което няма никакъв вкус, това може да е предизвикателство“, казва тя. „Но ако искате да направите пикантен продукт, с малко умами, соленост и морски вкус, това може да бъде предимство.“

За разлика от растенията от соя и грах, където протеинът е концентриран в специални тела в клетките на боба или граха, протеинът от морски водорасли се разпространява много по-широко, както в растенията, така и вътре в клетките им, което прави протеина по-трудно достъпен с използваната слаба алкална основа. при добив.

Сортове пресовани водорасли.
Какво разкрива пресоването на водорасли от викторианската епоха за нашите променящи се морета
Прочетете още
Жоао Триго е докторант в лабораторията на Undeland, който работи върху подобряването на техниките за извличане. В най-добрия случай, казва той, вече може да извлече около 10% от протеина в морската салата. Като се има предвид, че сушената морска салата е в най-добрия случай 30% протеин, това означава, че само три грама протеин ще излязат от 100 g суха морска салата.

В кабинета си той държи крайния резултат от труда си: епруветка, съдържаща малко количество зелени кристални люспи, за производството на която е необходим цял чувал морска салата. „Да приемем, че ако започнем с 10 кг прясна морска салата, може да стигнем до около 40 г сух протеинов изолат“, казва той. „Това ви казва, че все още имаме път да извървим.“

Решението, той и Edlund са съгласни, може да бъде подход за биорафиниране, като първо се отстранява протеинът, след това други полезни вещества като сгъстители, които вече се използват в хранително-вкусовата промишленост, след това полизахариди за пластмаси. След това остатъкът може да се изгори като биогориво.

„Би било жалко да изхвърлим тази биомаса“, казва Едлънд.
„Има толкова много сложни молекули, създадени от природата, така че защо да не се възползвате максимално от тях?“

Щайнхаген е уверена, че нейната пилотна ферма е началото на нова индустрия. „Хората винаги се смеят на човека, който прави нови неща“, казва тя. „Но вижте днес, имаме електричество и имаме коли. Отнема време.“

Превод и редакция: „Нова Вест“