Учените се надяват да предадат ДНК и местоположението на Земята за любопитни извънземни

189

Съобщението може да бъде изпратено в сърцето на Млечния път, където се смята, че живот най-вероятно съществува.

„Дори извънземните да са ниски, мрачни и  недружелюбни“, размишлява веднъж покойният космолог Карл Сейгън, „ако са тук, искам да знам за тях“, предава The Guardian.

Воден от същия начин на мислене, екип на НАСА от международни учени разработи ново послание, което предлага да се излъчва през галактиката с надеждата да осъществи първи контакт с интелигентни извънземни.

Междузвездното послание, известно като маяка в галактиката, се отваря с прости принципи за комуникация, някои основни понятия по математика и физика, съставните части на ДНК и завършва с информация за хората, Земята и обратен адрес, ако някой отдалечен получател имайте намерение да отговорите.

Групата изследователи, оглавявана от д-р Джонатан Джианг от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния, казва, че с технически подобрения бинарното съобщение може да бъде излъчено в сърцето на Млечния път от телескопа Allen на института Seti в Калифорния и 500-метровия Сферичен радиотелескоп с апертура в Китай.

В предварителен документ, който не е рецензиран от партньори, учените препоръчват изпращането на съобщението до плътен пръстен от звезди близо до центъра на Млечния път – регион, считан за най-обещаващ за възникване на живот. „Човечеството има, твърдим, завладяваща история за споделяне и желанието да знае за другите – и сега има средства да го направи“, пишат учените.

Подобни опити за междузвездна комуникация не са лесни. Шансовете интелигентна цивилизация да прихване съобщение може да са изключително ниски и дори ако се осъществи контакт, установяването на ползотворен разговор може да се окаже разочароващо, когато отговорът може да отнеме десетки хиляди години. Извънземните може дори да не разберат сигнала: като тест за съобщението в Аресибо, Франк Дрейк, неговият дизайнер, публикува писмото до някои научни колеги, включително редица нобелови лауреати. Никой от тях не го разбра.

Има и други опасения. Преди повече от десетилетие проф. Стивън Хокинг предупреди, че хората трябва да се въздържат от изпращане на съобщения в космоса, за да не привличат погрешно внимание. „Ако извънземни ни посетят, резултатът ще бъде подобен на когато Колумб кацна в Америка, което не се оказа добре за индианците“, каза той пред документален филм на канал Discovery.

Но д-р Дзян и колегите му твърдят, че извънземен вид, способен да комуникира в космоса, може би е научил стойността на мира и сътрудничеството и човечеството би могло да научи много от тях. „Вярваме, че напредъкът на науката, който може да бъде постигнат в преследването на тази задача, ако се установи комуникация, би надхвърлил значително опасенията“, пишат те.

Д-р Андерс Сандберг, старши научен сътрудник в Института за бъдещето на човечеството към Оксфордския университет, каза: „Моето мнение е, че общият риск и полза от изпращането на съобщения са малки; за нас е по-добре и по-безопасно да се преместим в космоса и да се надяваме, че в крайна сметка ще намерим съседи, когато и двамата сме възрастни видове.“

Но той каза, че си струва да помислим как можем да общуваме с извънземни. „Мисля, че това е нещо, което трябва да разглеждаме като обучение за учене на по-добра координация като вид“, добави той.

Превод и редакция: „Нова Вест“