Банки за семена: последната линия на защита срещу заплашваща глобална продоволствена криза

179

Заплашени ли сме от продоволствена криза в следващите години? Готови ли сме да справим и с тази криза?

Тъй като рисковете от климатичната криза и глобалните конфликти се увеличават, банките за семена все повече се считат за безценен ресурс, който един ден може да предотврати световна продоволствена криза. Два от всеки пет от растителните видове в света са застрашени от изчезване и въпреки че изследователите смятат, че на нашата планета има най-малко 200 000 ядливи растителни вида , ние зависим само от три – царевица, ориз и пшеница – за повече от половината от калорийния прием на човечеството, предаде Тhe Guardian.

Има около 1700 банки за семена или генни банки по целия свят, където се съхраняват колекции от растителни видове, които са безценни за научни изследвания, образование, опазване на видовете и опазване на местните култури .

„На пръв поглед семената може да не изглеждат много, но в тях се крие основата на нашата бъдеща продоволствена и хранителна сигурност и възможността за свят без глад“, каза Стефан Шмиц, изпълнителен директор на Global Crop Diversity Trust, организация, посветена на запазването на разнообразието от култури за продоволствена сигурност. „Добре финансираните, добре поддържани банки за семена са от решаващо значение за намаляване на отрицателното въздействие на климатичната криза върху нашето селско стопанство в световен мащаб.

Разглеждаме някои от най-важните банки за семена в света, чиято цел е да опазят биоразнообразието, тъй като то бързо намалява.

Трезорът на Страшния съд
Глобално хранилище за семена на Свалбард, Норвегия

Глобалното хранилище за семена на Свалбард, наречено „съкровището на съдния ден“ или „Ноевия ковчег със семена“, има за цел да съдържа дубликат на всяко семе, съхранявано в други банки по целия свят. Местоположението му е умишлено отдалечено, разположено в архипелага Свалбард, по средата между континентална Норвегия и северния полюс. Надеждата е, че вечната замръзналост и гъстата скала, в която е потънал сводът, ще гарантират, че пробите от семена остават замразени – въпреки че през 2017 г. бяха пробити от топената вода след високи температури в региона.

Свалбард може да съхранява до 4,5 милиона сорта култури и 2,5 милиарда семена. В него се съхраняват повече от 1,14 милиона проби от семена от около 6000 различни растителни вида.

Въпреки че обслужва световната общност, хранилището за семена е собственост на норвежкото правителство и се управлява с подкрепата на Global Crop Diversity Trust, организация, посветена на запазването на разнообразието на културите за продоволствена сигурност.

„Колекциите от депозирани генни банки, унищожени от конфликт или природни бедствия като пожар, земетресения или наводнения, могат да бъдат възстановени чрез извличане на копия на тези семена от Свалбард“, каза Шмиц. „Няма съмнение, че без такова съоръжение бихме изложили на риск сигурността на нашите бъдещи хранителни доставки.

Банката за семена, която избяга от войната в Сирия
ICARD A, Бейрут, Ливан

Първоначално със седалище в Алепо, Генната банка на Международния център за селскостопански изследвания в сухите райони (ICARDA) стана жертва на сирийската война и беше принудена да затвори през 2012 г. Това е единствената институция, която някога направи изтегляне от Свалбард, което използва да възстанови колекцията си, която сега е разделена между Ливан и Мароко. „За нас това беше безценно“, каза Хасан Махлаб, ръководител на страната за Ливан, Йордания и Палестина в ICARDA. „Не можете да поставите цена на тази колекция.“

Операцията в Ливан е предимно посветена на опазването на дивите роднини на зърнените и бобовите култури. „Дивите роднини са се адаптирали към толкова дълги периоди на различни климатични условия и имат много интересни гени, които винаги се опитваме да изследваме“, каза той. „[Тези] гени могат да бъдат полезни за подобряване на производството на храни чрез увеличаване на добива, адаптиране към изменението на климата или недостиг на вода.

През февруари ICARDA депозира 8000 проби в банката за семена на Свалбард

Най-биоразнообразното място на планетата
Millennium Seed Bank, Съсекс, Великобритания

Стартирана през 2000 г. и разположена в селските райони на Съсекс, Англия , Millennium Seed Bank се счита за най-разнообразния генетичен ресурс на диви растения в света.

В устойчиви на наводнения, бомби и радиация хранилища той съхранява колекция от повече от 2,4 милиарда семена , принадлежащи на около 40 000 вида. Millennium Seed Bank съдържа семена от почти всички местни растителни видове в Обединеното кралство плюс колекции, произхождащи от 189 страни и територии, и съхранява близо 16% от дивите растителни видове в света.

Националната лаборатория за опазване на генетичните ресурси във Форт Колинс се управлява от Министерството на земеделието на САЩ и служи като резервно копие на генетичен растителен материал в САЩ. С капацитет за съхранение на 1,5 милиона проби, 50% от които могат да се съхраняват в криогенни резервоари , в момента се съхраняват повече от 500 000 проби от генетичен материал от близо 12 000 растителни вида.

Превод и редакция: „Нова Вест“