Свят

ООН: Великобритания да не настанява бежанки при необвързани мъже

ООН се обърна към правителството в Лондон като предупреди да се направи повече, за да се предпазят украинките и техните деца. Говорител на ООН заяви, че организацията има данни за все повече сигнали от украинки, които се чувстват в опасност в новите си домове

Агенцията по бежанците към ООН призова за по-подходящ настанителен процес по плана „Домове за Украйна“, предаде 24 часа.

Украинските бежанки във Великобритания са станали плячка за мъже, които им предлагат стаи в домовете си, като се свързват с тях през социалните мрежи.

ООН се обърна към правителството в Лондон с предупреждение да направи повече, за да предпази украинките и децата им. Те не трябва да се свързват с необвързани британци, защото по този начин са изложени на опасност пише в. „Индипендънт“.

Върховният комисариат на ООН за бежанците призова Великобритания да наложи по-подходящ процес за намиране на подслон като част от плана „Домове за Украйна“.

Обединеното Кралство въведе нов визов режим на 18 март, който позволява на украинци без роднини да пристигат на територията на страната и да бъдат приютявани от местни граждани. На тях държавата ще плаща по 350 британски лири на месец, като над 200 000 души са се регистрирали като желаещи да приемат бежанци.

Според плана украинците трябва сами да си намерят хазяи. Държавният секретар по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление на Обединеното кралство Майкъл Гроув каза миналия месец, че се надява това да може да стане чрез социалните мрежи.

В резултат на това последва вълна от създаване на страници във фейсбук, направени с цел да свързват бежанци с домакини, където украински жени започнаха да се рекламират с надежда да си намерят дом.

Водещи благотворителни организации предупредиха, че това причинява „много проблеми“. Според тях има предпоставки за трафик на хора. Вестник „Съндей Таймс“ съобщи тази седмица, че журналист представил се за 22-годишна украинка, е бил залят с непристойни съобщения в рамките на няколко минути след като е публикувал в една от най-големите британски групи за намиране на домакини.

Говорител на ООН каза, че организацията има данни за все повече сигнали от украински жени, които се чувстват в опасност в новите си домове. Той призова за проверки срещу евентуална експлоатация и добави, че жените трябва да се настаняват при семейства или двойки, а не при необвързани мъже, за да не се стига до травми, семейни проблеми и насилие. „Трафикантите виждат войната в Украйна като възможност, не като трагедия, и жените и децата са мишените“, каза британският независим комисар по борбата с робството Сара Торнтън.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца