Петков с изказване на откриването на институт за изкуствен интелект и технологии у нас (ВИДЕО)

135

Днес е откриването на института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, който има за цел да превърне България в световен център за иновации. На откриването присъстват президентът, премиерът и министри

Премиерът Петков, президентът Радев и министри присъстват на откриването на института.

Новият институт INSAIT ще е част от структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Създаден е в партньорство с два от водещите университети в света – Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих и Политехническия университет в Лозана, чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент което осигурява бюджет от близо 170 милиона лева за срок от десет години.

„Днес откриваме института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Той ще се води от световно известни учени, идващи от някои от най-добрите световни университети“, заяви Министър председателят на България Кирил Петков.

„Една от целите на института е да привлече световни компании-гиганти да отворят свои центрове тук в България“, добави той. По негови думи Гугъл вече е инвестирал в това.

Според премиера с откриването на института „ще върнем талантливите си деца вкъщи“.

Той обяви, че държавата застава с 10 млн. долара на година за института, Гугъл, Амазон и други световни компании – със 7 млн. долара, а частният бизнес ще инвестира 6 млн. долара.