Политика

Нинова: Очертаваме два успеха, една слабост, три задачи и три проблема на правителството (ВИДЕО)

Каква е равносметката за първите 100 дни на управление на правителството – оценката на БСП

Националният съвет на БСП оценява положително резултатите от първите 100 дни на управление на правителството и дава висока оценка на работата на излъчените от партията министри. Това каза лидерът на столетницата и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Очертаваме два успеха, една слабост на правителството, три задачи, които ни очакват и три проблема, които чакат своето решение”, добави тя.

„Двата успеха – правителството успя да преведе страната в най-тежките зимни месеци успешно чрез наложения мораториум, с компенсациите и подкрепата за бизнеса, с мярката 60/40. Кабинетът проведе и битка с опитите да се спекулира с цените. Осигури социална подкрепа за социално слаби и енергийно бедни. Вторият безспорен е приемането на Бюджет 2022 въпреки различните мнение, ние приехме бюджет с два основни акцента”, обясни Нинова.

„Слабостта в правителството е нарушената координация и лошата комуникация“, посочи тя.

„Изградихме твърде много равнища на обсъждане и вземане на решения, които понякога заради лоша комуникация помежду си излъчвахме различни сигнали, които трябваше взаимно да опровергаваме. Тази слабост излъчва нестабилност и тя трябва да бъде преодоляна“, отбеляза тя.

Според Националния съвет на БСП трябва бързо и окончателно да се довърши управленската програма, която да е със силно подплатена законодателната програма. Корнелия Нинова бе категорична, че още от утре трябва да започне подготовка на актуализация на бюджета.

Лидерът на БСП посочи и кои са трите проблема – оръжията за Украйна, присъединяването на Северна Македония към ЕС и избора на гуверньор на БНБ.

„Националният съвет препотвърждава следните позиции – БСП категорично се обявява, както и досега – против  износа на оръжия, боеприпаси, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Освен че за нас това означава ангажиране на България във войната, това е и ценностен избор. Няма по-висша ценност от мира. И няма как да искаме мир, когато снабдяваме някоя от страните с оръжия за война. Ние искаме войната да спре”, допълни Нинова.

„Нито в Министерския съвет като министри, нито в НС като парламентарна група, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжия, боеприпаси за Украйна”, категорична е тя.

По думите ѝ обявяването на посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата е крайна стъпка в дипломацията, което за БСП е неприемливо.

„Призоваваме да не се прави – това е най-последната стъпка и оттам нататък късаме дипломатическите отношения между България и Русия. Нито една европейска държава не е изгонила руския си посланик. Призоваваме за разум, стабилност и спокойни решения“, каза още лидерът на столетницата.

Относно Северна Македония Нинова обобщи, че стартирането на процеса за присъединяване на РСМ към ЕС трябва да започне след изпълняване на клаузите в договора и зачитане на националния интерес.

За избора на гуверньор на БНБ тя каза, че управителят на Централната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат.

„Ще продължим да настояваме да се оттеглят настоящите кандидатури и да има единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит“, каза още Нинова.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Снежи Раева

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца