Сериозни скандали и размяна на остри реплики в парламента

158

Петъчният ден в парламента не премина без скандали. Днес депутатите изслушваха премиера Кирил Петков по актуални въпроси от дневния ред. Стигна се до размяна на остри реплики и упреци

От ДПС обвиниха министър-председателя, че обслужва интересите на конкретен бизнесмен. В отговор Петков заяви, че е напълно независим.

Очаква се днес парламентът да реши дали да подкрепи проект на решение, с което да се позволи на АПИ да плати част от дължимите суми по договорите за ремонт и поддръжка на пътната мрежа. От браншова камара „Пътища” обявиха, че има безпрецедентна кампания срещу тях, а пред парламента се събраха на спонтанен протест.

На фона на всичко това, кандидатът на „Има такъв народ” за управител на БНБ обяви, че е получил заплаха да се откаже от поста.

Заплашиха Любомир Каримански: „Откажи се. Проблемите ще започнат веднага“

В парламента Кирил Петков заяви, че няма напрежение в коалицията по темата „Северна Македония”. Преди няколко дни лидерът на ИТН Слави Трифонов обвини Петков, че е влизал в тайни договорки за това страната ни да даде зелена светлина на западната ни съседка за еврочленство. Петков заяви, че той няма да вземе подобно решение сам, не е влизал в договорки и решението ще бъде взето в пленарна зала.

„Единият от коалиционните ви партньори ви обвини в национално предателство заради Република Северна Македония. До колко отговаря на истината, че сте решили, че този проблем може да го решите сам?”, попита Йордан Цонев, ДПС

„Аз като министър-председател нямам право, нито ще се опитам, да решавам сам този въпрос. Всяко едно решение ще се случи с решение на коалицията и НС”, заяви Петков.

Отговорът се хареса на партиите в пленарната зала. Но скандали не липсваха по други теми. Опозицията атакува премиера заради подписания меморандум за инвестиции с GEMCORP.

„С коя точно GEMCORP вие подписахте меморандум? С руската или с офшорката?”, попита Десислава Атанасова.

„Ние подписахме просто писмо, намерение за инвестиции в България. Разпоредил съм проверка да видим последните 5 години какви инвеститори е имало”, отговори Петков.

„А дали бихте възложили проверка ДАНС да провери дали Асен Василев е получавал в негова лична офшорна сметка пари от лице от GEMGORP?, попита Атанасова.

„Отговорът на този въпрос е много лесен – Не!”, отговори премиерът.

Скандалът управляващи-опозиция продължи по друга тема. От ДПС попитаха защо премиерът нарича депутата Делян Пеевски олигарх.

„Питам се какъв е смисълът на тази институция, когато такива въпроси се задават? За разлика от вас аз съм напълно независим”, каза премиерът Кирил Петков.

„Моля, веднага поканете министър-председателя да се извини веднага на Народното събрание”, призова Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС.

„Прави сте, смисълът на институция е най-високата възможна” заяви Никола Минчев, председател на НС.

„Аз искам вие да помолите опозицията да се извини, че прави тази институция безсмислена с безсмислените си въпроси, които задава”, заяви Искрен Митев, ПП.

Извън споровете – пред депутатите премиерът обеща още, че през юни ще бъде готова газовата ни връзка с Гърция, която да гарантира енергийната ни независимост. В условия на война.