Румънски министър, осъден на затвор, избяга в България: Заловиха го на „Кулата“

160

48-годишна жена е заловена в района на ГКПП „Кулата“. Тя е бивш румънски министър, осъдена на 6 години затвор за корупция. Незабавно е издадена европейска заповед за арест и е задържана за 24 часа

На 7 април в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“  – МВР е получено спешно искане за съдействие от румънските полицейски власти, с цел локализиране на територията на страната на лек автомобил.

Според информацията, в него пътувала румънска гражданка, осъдена на 6 години лишаване от свобода за корупция. От ДМОС веднага е осъществена връзка с ГДГП, с цел предотвратяване на възможността издирваната да напусне страната или да се укрие.

В хода на предприетите действия, координирани от ГДНП, автомобилът е локализиран в района на зоната на отговорност на ГКПП – Кулата, като веднага са уведомени компетентните румънски власти. Незабавно е получена европейска заповед за арест на румънската гражданка.

Съгласно постъпилата информация, издирваната е 48-годишна, в качеството си на министър в периода от 2010 до края на 2011 г. е извършила поредица от действия с цел получаване на имотна облага.

Издирваната е задържана за срок до 24 часа, във връзка с издадената от румънските власти ЕЗА. Предстои да бъде поискано продължаване на задържането от компетентните съдебни органи.