Прокуратурата с подробности за ареста на бивш румънски министър в България (ВИДЕО)

128

Ще бъде решено дали задържаното лице да бъде предадено на румънските власти или не. Говорителят на главния прокурор увери, че съдебните власти на България и Румъния поддържат непрестанен контакт

Около 18:30 на Кулата е задържана румънска гражданка при извършване на гранична проверка. Установено е, че това e Елена-Габриела Удреа, която е бивш министър на туризма в Румъния и е осъдена за корупционно престъпление в периода 2010-2011 година. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Уведомена от Окръжна прокуратура в Благоевград, както и международният отдел на ВКП. Приложили са ни европейската заповед за арест на румънски език, допълни Милева. Определеният наблюдаващ прокурор е определил мярка задържане за 72 часа. Преди всичко обаче трябва да бъде получен превод на заповедта за арест, преди да се предприеме следващата стъпка.

„Очаква се насрочване на заседание с участие на трима съдии и прокурор, на което ще се реши дали лицето да бъде предадено на румънските власти или не. Съдебните власти на България и Румъния са в непрекъсната връзка. Уверихме ги, че всичко ще бъде изпълнено в максимално кратки срокове съгласно законодателството“, заяви още Милева.