Цените продължават да вървят твърдо нагоре и това скоро ще се усети и при още някои хранителни продукти. За период от 12 месеца над 50% е повишението в цените на зърното на различните пазари
„През последните две седмици има леко успокояване и спад в цената. Зимата традиционно се очаква поскъпване на зърнените култури, но толкова стръмно покачване не сме имали. Заради поскъпването на брашното и пшеницата очаквано ще има увеличение и в цената на хляба. Поскъпването обаче няма да е като това при пшеницата”, обясни в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.
След месеците март и април се очаква леко поевтиняване на пшеницата, заради предстоящата нова реколта, каза още той.
Друга стока, чиято цена също върви нагоре, това е захарта. „Тя не поевтинява, при всички положения ще поскъпне и у нас, това даже вече се случва”, обясни Симов.
По отношение на олиото, то продължава да бъде далеч над нивата, на които бяхме свикнали, коментира изпълнителният директор.
„За щастие при нас олио има. Има региони в Европа, където олиото не достига, следствие липсата на суровини. Украйна е най-големия производител на слънчоглед в света, началото на конфликта промени и ситуацията на международните пазари. Няма как олиото да изчезне от магазините в България, но ще бъде на много по-високи цени”, каза още Васил Симов.
По публикацията работи: Мариела Анастасова
Президентът Румен Радев отправи остра критика към управляващите, като заяви, че масовите протести срещу въвеждането…
Конституционният съд се произнесе окончателно по един от най-оспорваните казуси в държавата, като остави в…
Мирослава Вълкова, един от инициаторите на ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА в откровен разговор за…
След силното послание от „Дамасцена 2025“, движението продължава по пътя към нов модел на управление…
В днешни дни прекарваме голяма част от времето си в закрити пространства – домове, офиси,…
Днес, когато все повече хора осъзнават нуждата от здравословен начин на живот, хранителните добавки се…
Leave a Comment