Директорът на Софийската стокова борса каза кои хранителни продукти ще поскъпнат

445

Цените продължават да вървят твърдо нагоре и това скоро ще се усети и при още някои хранителни продукти. За период от 12 месеца над 50% е повишението в цените на зърното на различните пазари

„През последните две седмици има леко успокояване и спад в цената. Зимата традиционно се очаква поскъпване на зърнените култури, но толкова стръмно покачване не сме имали. Заради поскъпването на брашното и пшеницата очаквано ще има увеличение и в цената на хляба. Поскъпването обаче няма да е като това при пшеницата”, обясни в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

След месеците март и април се очаква леко поевтиняване на пшеницата, заради предстоящата нова реколта, каза още той.

Друга стока, чиято цена също върви нагоре, това е захарта. „Тя не поевтинява, при всички положения ще поскъпне и у нас, това даже вече се случва”, обясни Симов.

По отношение на олиото, то продължава да бъде далеч над нивата, на които бяхме свикнали, коментира изпълнителният директор.

„За щастие при нас олио има. Има региони в Европа, където олиото не достига, следствие липсата на суровини. Украйна е най-големия производител на слънчоглед в света, началото на конфликта промени и ситуацията на международните пазари. Няма как олиото да изчезне от магазините в България, но ще бъде на много по-високи цени”, каза още Васил Симов.

По публикацията работи: Мариела Анастасова