Фон дер Лайен: ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България

194

Благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното присъствие днес и за предаването на Плана за възстановяване и устойчивост, който вече е финализиран. Този план, който е с размер над 12 млрд. лева, дава наистина възможност България да се трансформира. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на пресконференцията с Урсула фон дер Лайен

„Планът ни дава възможност да си гарантираме енергийна сигурност, да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система, за използваме нашите минерални води за производство на енергия, да реформираме върховенството на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор със съдия, да реформираме КПКОНПИ, която наистина да започне да работи, да реформираме начина, по който провеждаме обществените си поръчки, да инвестираме в над 60 нови влака и градски железници, да инвестираме в образованието, в нови центрове за наука, инженерство, математика, да реформираме предучилищното и училищното образование, нови инвестиции в изследването и иновациите, да помогнем на нови стартиращи иновативни компании, да подкрепим съществуващите да се модернизират. Този План е работещ и иновативен и ще реформира България“, каза премиерът Кирил Петков.

„Благодаря за топлото посрещане. Това е началото на деня, а с нетърпение очаквам нашето посещение в Софийския университет. Знам, че това е мястото, където са върховите постижения на България. Ние говорихме за това, че трябва да ги съчетаем с  бизнес сектора за разработване на продукти, които могат да имат пазарна стойност. Чакам с голямо нетърпение да видя иновациите в Европа. Това разбира се изисква инвестиции и затова сме тук днес. Следващо поколение Европейски съюз – това е големият План за възстановяване на стойност 800 млрд. евро, който създадохме, за да преоформим нашия континент за бъдещите поколения след пандемията. Сега със следващото поколение имаме три приоритета – зеления пакт и темата за чиста енергия, защото става въпрос и за сигурна и независима енергия, която е добра за климата и нашата независимост; втория приоритет е дигитализацията, а третия са инвестициите. Днес Еевропейската комисия дава зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това е изключителен план, почти 60% от него подкрепя зеления преход. Това е важно и разбира се добре дошло. Имаме нужда България да бъде заедно с нас по пътя към климатична неутралност в ЕС“, каза Урсула фон дер Лайен.

„Българският План отговаря на много сериозните изисквания и условия. Той съчетава инвестиции в зеления преход с реформи и справяне със структурните предизвикателства. Много важно нещо е засилването на схемата за минималния доход и подкрепата към най-уязвимите. Според мен това също е много важна тема, защото е насочена и към недостатъците в здравеопазването. Въведени са и широки антикорупционни мерки и лично аз много се радвам, че поставяте фокус и върху достъпа на децата до образованието. Нашето одобрение днес е много важно за това, че ще се дадат 6,3 млрд. евро, но това не е края на пътуването, това е началото. Очаква ни много добра работа и Комисията винаги е готова да Ви подкрепа“, каза още Фон дер Лайен.