Украинското МВнР: Действията на Унгария са в полза на Русия

384

Според министъра на външните работи на Украйна Кулеба, Унгария предприема действия, равняващи се на „неприятелски акт“ и окуражаващи руската гледна точка. Говорителят на украинското външно министерство пък, обвинява Унгария в разрушаване на единството в ЕС

Външното министерство на Украйна обвини съседна Унгария, че въпреки свидетелствата за насилие и жестокости над цивилни украински граждани, продължава да е срещу енергийни санкции към Русия, предаде Нова телевизия, позовавайки се на CNBC. Изявлението е след телефонния разговор между Виктор Орбан и Владимир Путин.

Според Украйна подобна позиция окуражава руската страна да продължи с престъпленията си.

Според външния министър Дмитро Кулеба съгласието на Унгария да плаща в рубли за газ на Москва е „неприятелски акт“.

„Ако Унгария наистина иска да съдейства за спиране на войната, нека да спре да разрушава единството в ЕС, да подкрепи антируските санкции, да предостави военна помощ на Украйна и да не генерира допълнителни ресурси за руската военна машина“, заяви говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

„Никога не е късно да застанеш от правилната страна на историята“, каза още той.

Будапеща отвърна, че намесата във въпрос като енергийните нужди на страната, които зависят в голяма степен от Русия, би било пресичане на червена линия.

Унгария осъди нахлуването на Русия в Украйна и прие стотици хиляди украински бежанци, но Виктор Орбан отказва да критикува руския президент Путин.

По публикацията работи: Пламена Сутева