Над 100 деца в Европа, консумирали шоколадови яйца, са със салмонела

173

Вчера от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че ще бъдат изтеглени няколко партиди шоколадови яйца, заради предполагаемо замърсяване със салмонела. Това се случва не само в България, но и в редица други европейски държави

Над 100 деца в Европа са със салмонела, за която се предполага, че са хванали след консумация на шоколадови яйца, предаде bTV.

Поради възможно замърсяване със салмонела, ще бъдат изтеглени някои партиди шоколадови яйца. Клиентите, закупили си от тях, могат да ги върнат в търговските обекти, съобщиха в сряда от БАБХ.

Изтеглят шоколадовите яйца от пазара: Какви са причините?

Дания и Финландия също изтеглят шоколадови яйца на „Киндер“ от пазара заради съмнения за салмонела. Това са поредните страни след Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Великобритания, Швеция, Норвегия и България, които предприемат такава стъпка.

134 са заболелите деца. Според Европейския център на контрол и превенция на заболяванията съобщи, че шоколадовите продукти са идентифицирани като вероятния път на инфекцията, добавяйки, че най-засегнати са децата основно под 10 години. Първият случай е бил през януари във Великобритания.

На Острова са регистрирани 63 случая на салмонела, като повечето от тях са под пет години.

Салмонелата обичайно протича с леки симптоми като диария, температура и стомашни болки. В някои ситуации обаче може да се наложи хоспитализация и антибиотично лечение.

По публикацията работи: Мариела Анастасова