Костадинов: Искаме референдум по темата за РС Македония

Костадин Костадинов заяви от парламентарната трибуна, че провеждането на референдум по темата за РС Македония е единствения начин консенсусът да бъде закрепен и да се разбере дали българите одобряват намеренията на министър-председателя

„Вчера в тази зала се чуха доста клетви във вярност към евроатлантическа идея и общност и се говореше доста широко за евроатлантически консенсус, само че днешната декларация на „Възраждане“ не е насочена към това. Има обаче една друга тема, по която има 100-процентов консенсус в нашето общество – Македония“. Това заяви в декларация лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

„Има 100-процентов консенсус за това, че България не трябва да прави отстъпки по един кървав македонски въпрос, в който са дали живота си стотици хиляди войни и са се водили 5 войни пред последните 145 години от съществуването на Българската държава. Консенсусът е ясен, гласен, фoрмален и неформален“, каза още Костадин Костадинов.

„Българското общество е категорично, че отстъпки не бива да се правят, нито с българската история, нито с български език и култура. Те не са за продан. Само че вчера стана ясно, че има разлом, но не в обществото, а в управляващата коалиция. Очевидно стана ясно, че има разминавания във вижданията между партньорите в управлението по отношение на това трябва ли да се вдигне ветото за Македония“, допълни лидерът на „Възраждане“.