Задържаха бивш украински полицейски служител за сътрудничество с Русия (СНИМКИ)

178

Според Министерството на вътрешните работи на Украйна, мъжът е започнал активно да подкрепя руската пропаганда, а след започването на войната е предложил услугите си на Русия. Има вероятност да бъде осъден за срок от 10-15 години или да му бъде присъден доживотен затвор

В Полтавска област бивш полицейски служител е задържан за сътрудничество с окупатори. Това разбираме от Министерството на вътрешните работи на Украйна.

Служители на Полтавското управление на отдел „Вътрешна сигурност“ на НПУ разобличиха жител на Кременчук за дейности, насочени към вредата на Украйна.

43-годишният задържан, в миналото е служил в различни звена на полтавската полиция, в частност и във вътрешна сигурност. По-късно преминава на другата страна на закона и е обвинен в кражба с проникване и измами.

След това той се „издигнал до друго ниво на престъпност“, насочено срещу държавата, като започнал активно да подкрепя руската пропаганда. И след пълномащабната инвазия на врага в Украйна, той предложил на окупаторите услугите си.

Наказателно производство е образувано от полицейското управление на Полтавска област по събраните материали на вътрешната сигурност на НПУ.

По време на акция са иззети граната F-1, сигнална ракета и два мобилни телефона.

В мобилния телефон на изменника е открито SMS-съобщение, в което за парично възнаграждение той обещава да изпрати информация за местоположението на въоръжените сили на Украйна.

Към момента нападателят е задържан в производството преди да бъде избирана превантивна мярка. Може да го грози лишаване от свобода за срок от 10 до 15 години или доживотен затвор.