Заловиха няколко големи групи мигранти в Шуменско само за два дни

blank
Кадър: bTV/Снимката е илюстративна

Задържани са общо 67 мигранти край Шумен и Преслав. Повечето от тях са на възраст между 18 и 30 години, но има и малолетни. По техни думи идват от Афганистан. Арестуван е и мъжът, който ги е превозвал

Млад мъж, превозвал чужди граждани, преминали без разрешение през границата на Република България, и 67 мъже от Афганистан са задържани в област Шумен.

Млад мъж, превозвал група чужди граждани, преминали без разрешение през границата на Република България, е задържан край Шумен. По случая е образувано досъдебно производства по чл. 281, ал. 2 от НК.

28-годишният е привлечен към наказателна отговорност за това, че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомагал чужденци да преминават в страната в нарушение на закона. 

Районна прокуратура – Шумен ръководи също 67 бързи производства по чл. 279, ал. 1 от НК във връзка с няколко групи чужди граждани, задържани в периода 5 – 6 април 2022 година в района на град Шумен и град Преслав. 35 от тях са на възраст между 18 г. и 30 г., а останалите са непълнолетни. Най-малките са на 14 години. Всички са от мъжки пол.

Според информацията, предоставена от задържаните мъже, групите идват от Афганистан, и са преминали нелегално границата на Република България на неустановено към момента място. Чужденците нямат документи за самоличност. 

Работата по досъдебното производство и по бързите производства продължава под ръководството и надзора на прокурор от Районна прокуратура – Шумен. На афганистанците са повдигнати обвинения, като всички те са задържани за срок до 72 часа. 

По-голямата част от бързите производства са приключени и внесени в съда. Очаква се в най-кратки срокове, в рамките на задържането до 72 часа, районните съдилища в Шумен и в Преслав да се произнесат по делата.