Данъчно престъпление: Мъж ощетил държавния бюджет с близо половин милион лева

318

Мъжът, извършил престъплението, е избегнал установяването и плащането на данък върху добавената стойност в особено големи размери – 480 499,22 лв. Той е използвал документи с невярно съдържание при представяне на информация пред НАП

Софийска окръжна прокуратура постигна осъдителна присъда по дело, водено срещу В.С., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1, т. 2, т. 6 и т. 7, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

В хода на разследването са били събрани доказателства за това, че подсъдимият ощетил държавния бюджет в размер на 480 499,22 лева.

В качеството си на пълномощник и участващ в осъществяването на дейността и функциите на търговско дружество „Т.С.“ ЕООД, В.С. избегнал установяването и плащането на данъчни задължения – данък върху добавената стойност в особено големи размери.

За целта той потвърдил неистина относно размера на ДДС на доставките с право на пълен данъчен кредит и дължимия ДДС за внасяне за съответния отчетен период в Справки декларации по Закона за данъка за добавена стойност и Правилника за прилагането му, подадени пред ТД на НАП.

Подсъдимият съставил и използвал документи с невярно съдържание при представяне на информация пред органите по приходите – съответните дневници за покупки, в които са отразени фактури, без да са налице доставки и данъчно събитие, като приспаднал неследващ се данъчен кредит.

Съдът призна подсъдимия В.С. за виновен и му наложи наказание от 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд.