Главният прокурор: Това, че предстои специализираните структури да бъдат закрити, е защото работят (ВИДЕО)

Днес Прокуратурата на Република България представя анализ на резултатите от дейността си за периода от 2019 до 2021 година. Представени бяха и експертни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс

„Такива предложени са изготвени още през 2020 г. и бяха внесени официално в Народното събрание и в Министерство на правосъдието под формата на експертни предложение. Те касаят изключително важни аспекти от нашата работа, но до момента не са били разгледани. Готови сме с експертни предложения за промени в наказателния кодекс, които също предстои да внесем по надлежния ред, тъй като ние нямаме законодателна инициатива, но считаме, че разполагаме с достатъчен експертен и практически опит и можем да насочим останалите власти към сформиране на съответни работни групи и вземане на съответни мерки с цел повишаване на ефективността на наказателното правораздаване“, обясниха от Прокуратурата.

„Аз мислех да говоря строго юридически по темата но промених становището си. От сутринта си мисля, че когато обмисляхме тази презентация от началото на годината с колегите, мислех че тя няма никакъв смисъл. Т. нар. съдебна реформа която аз слушам още от когато работя от 1995-та година, освен че не е съдебна реформа, тя и не решава съществени проблеми и интересува малък процент от хората – между 4 и 7% от българските граждани според социологическите проучвания. Последните 12 месеца промених това свое виждане и осъзнах, че тя има огромно значение“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с факти. Ние се опитахме да излъжем ЕС, а сме на път да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията – говоря за собствената си сфера, правовата държава и върховенството на закона“, каза още Гешев.

„Ние се променяхме, но не се променихме достатъчно заради самите нас. Трябваше да отчетем формално нещо, но не желаехме реално да го свършим. Променихме се, в политически аспект, под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка, но ние самите превърнахме този механизъм във вътрешнополитически инструмент в последните години и той стана безполезен и го обезсмислихме с вътрешнополитическите си борби“, каза още той.

„Ние сме част от ЕС и в един момент ще представляваме проблем за стандартите и европейските ценности, които би трябвало да са общи в ЕС, добави той и даде метафоричен пример: „когато се запали една стая, няма как димът да не отиде до другата“.

„Истината е, че създадохме специализираните структури, за да се отчетем пред ЕС, че правим нещо с ясната идея или по-скоро цел, че те няма да работят по начина, по който трябва да работят. Оказа се обаче, че тези структури станаха ефективни и ефикасни особено за организираната престъпност и тероризма. Това че предстои те да бъдат закрити е най-вероятно, защото работят и са най-ефективни след 1989 година“, допълни Гешев.