Ръководителят на НАТО: Русия планира да превземе целия Донбас

453

Според Столтенберг руските войски ще се прегрупират и превъоръжат и ще пренасочат фокуса си на изток

Русия планира да превземе целия регион на Донбас в Източна Украйна с цел създаване на коридор от Русия към анексирания Крим. Това каза ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Нова телевизия.

По думите му руските сили се изтеглят от Киев, за да се прегрупират, превъоръжат, снабдят и пренасочват фокуса си на изток.

„През следващите седмици очакваме по-нататъшен натиск на Русия в Източна и Южна Украйна, за да се опита да превземе целия Донбас и да създаде сухопътен мост към окупирания полуостров Крим“, отбеляза Столтенберг на конференция преди срещата на външните министри на НАТО в сряда.

Страните от НАТО възнамеряват да окажат допълнителна помощ на Украйна и да я снабдят с оръжие, допълни генералният секретар на Алианса.

„Съюзниците се ангажират да предоставят допълнителна подкрепа на Украйна, включително на противотанкови оръжия, системи за противовъздушна отбрана и друго оборудване“, каза още Столтенберг.

Според него НАТО предоставя военна подкрепа на Украйна в размер, който няма да доведе до пълномащабна война между Русия и НАТО.

По публикацията работи: Пламена Сутева