Експерт: Единствената алтернатива на финансовата система е криптовалутата

135

Това смята експерт по криптовалута. Като технология от ново поколение, криптовалутите навлизат във все повече държави. Някои магазини и ресторанти вече предоставят възможност за разплащане с биткойн

Според експертът по криптовалута Владислав Драмалиев биткойнът е единствената алтернатива на финансовата система. Това заяви той пред NovaNews.

По думите му съществуващата монетарна политика се определя от хората, а от криптовалутата от програма, която не може да бъде променяна лесно. Криптовалутите са технология от ново поколение, която навлиза сред все повече държави, добави експертът.

„Вече могат да се правят плащания с криптовалута на повече места по света, включително и в България. Някои магазини и ресторанти предоставят възможността за разплащане с биткойн. Цената на биткойна обаче е непредвидима, затова и много хора предпочитат традиционния метод за разплащане. Повечето хора гледат на криптовалутата като на дългосрочна инвестиция или на спекулативен инструмент, а не толкова да го използват за разплащане”, обясни Драмалиев.

Оказва се измамите, извършени чрез криптовалута, са в пъти по-малко от тези с физически пари.

„През 2021 година измамите с криптовалута са 0,15% от всички транзакции в мрежата. Измамите с физически пари за много повече”, каза още той.

Във връзка с по-сериозните регулации, които Европа планира да налага върху криптовалутата, експертът коментира, че до голяма степен става въпрос за неразбиране на технологията.

„Европа вероятно се притеснява, че става дума за нова технология, която те не разбират, опасения има и за изпирането на пари. Причина е и случващото се в Украйна и наложените санкции върху Русия. Говори се, че криптовалутите могат да се използват като избягване по някакъв начин на санкциите”, каза още той.

По публикацията работи: Пламена Сутева