Нинова: 4 млрд. стигнаха до бизнеса и домакинствата за три месеца и половина

101

4 млрд. стигнаха до бизнеса и домакинствата за три месеца и половина за подкрепа за преодоляване на инфлационния скок. Това заяви Корнелия Нинова по време на петъчния блиц контрол в Народното събрание.

От днес влизат в сила всички мерки, които представляват 20 млрд. лева от бюджета за 2022 – и за майките, и за общините. Това заяви по време на блиц-контрола в парламента вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова.

„Още от миналата година, подготвяйки бюджета за 2022, направихме няколко неща: мораториум върху цените за битовите потребители и всички аргументи против се разбиха на пух и прах. Да той изтече и цените не са с драстичен скок. По отношение на бизнеса – до 1 април помощта на държавата беше по 250 лева на мегаватчас, та се увеличи на 300 лева на мегаватчас. Имаше диалог.

Мярката 60 на 40 помогна на много фирми и работодатели. Продължава и сега. Чрез мерките на правителството 4 милиарда лева стигнаха до икономиката и домакинствата за 3 месеца и половина, съобщиха от БНТ.

Що се отнася до потребителските цени – борбата със спекулата, проверката на комисията за защита на потребителите, цените на горивата. Точно за 24 часа този скок беше овладян. Почти всички вие от опозицията питахте спрян ли е износа на зърно и ви уверихме, че не е“, каза Нинова.

„Това са мерки на парче, които не дават резултати, защото инфлацията се ускорява и продължава да се ускорява.Нямаме никакви убедителни доказателства, че има овладяване на инфлацията“, отговори Петър Чобанов от ДПС.

По публикацията работи: Станислава Гавазова