Климатолог предупреди: Прибирайте дрехи и саксии от балкона, защото може и да не ги намерите

271

Днес за цялата страна е обявен жълт и оранжев код за силен вятър. Той ще продължи до събота, когато се очаква да стихне, обясни климатологът проф. Георги Рачев, който каза и каква ще е прогнозата за следващата седмица 

„Силният вятър в момента е абсолютно типичен и се случва винаги когато имаме южен пренос“, каза в „Тази сутрин“ климатологът проф. Рачев.

„Навън е силен, сух, поривист и топъл вятър, който се проявява по нашите планини, обикновено по техните северни склонове“, поясни той.

„Всичко, което е на балкона, всичко което на простора, дрехи, саксии, нека да бъдат прибрани, защото вероятността хората да не ги намерят е много голяма“, каза още Рачев.

Вятърът ще продължи и днес и ще стихне в събота. Заради няколко циклона от днес до следващата събота ни очаква значително по-хладно време, което е нормално за месец април.

Събота срещу неделя ще започне активният пренос на по-хладен въздух. Неделя, понеделник и вторник ще имаме малко по-хладно време, а в сряда и четвъртък малко по-топличко и ще видим как ще завърши седмицата“, разкри климатологът за времето през идната седмица.

„В София температурите от 20 градуса ще падат почти наполовина. Следващите петък и събота ще бъде малко по-хладно, защото отново ще имаме приток на по-хладен въздух. Ще бъде влажно, дъждовно, ветровито и с по-малко слънце – нормално априлско динамично време“, каза в заключение проф. Георги Рачев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова