Здравният министър съобщава кои мерки отпадат и кои не от 1 април

181

Здравните власти съобщават какво следва след отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април

„В България, след поредицата от разхлабване, е време да направим следващата крачка, към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 година. Много държави вече го направиха“. Това заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

„Много хора загубиха битката с COVID, връщането към нормалността е относително. Много хора имат постковид симптоми в продължение на месец, пострадаха много отрасли. Около 100 милиона души загубиха работата си по време на пандемия. Отрази се и върху образователната система“, добави още тя.

„След близо две години от 1 април тази година България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерския съвет, което бе формирано в резултат на едномесечни дискусии“, уточни Сербезова.

Тя цитира социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, според което 70% от българите са „за“ по-леки мерки.

„В момента да кажем, че пандемията е свършила, би било прибързано. Но България е сред 4-те страни, които задържаха най-ниски стойности по заболеваемост“, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

От 1 април отпадат:

  • Задължителното носене на защитна маска за лице на обществени места;

„По отношение на носенето на защитни маски, имаше редица спорове, но няма никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струпване на много хора на открито и при хора в рискови възрастни и такива със съпътстващи заболявания. Препоръчително остава и използването на дезинфектанти”, каза Кунчев.

  • Спазването на физическа дистанция;
  • Ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;
  • Ограниченията при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;
  • Забраната за свиждания в болниците и заведенията за социалните услуги;
  • Изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала;
  • Отпада изискването за трите цвята на зоните на държавите.

От 1-ви април остава в сила  изискването за предоставяне на документ на граничните пунктове. Ще се изисква един от валидните цифрови сертификати, които действат и към сегашния момент – за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ.

Кунчев в категоричен, че трябва да останат „някои от най-елементарните и лесно изпълними мерки“ – спазването на физическа дистанция, силно препоръчителното носене на маски при някои ситуации, както и личната хигиена. По думите му спазваното разстояние от 1,5 метра осигурява петкратно разпространение на зараза.

За срок до 3 месеца след отмяна на извънредната епидемична обстановка остават да действат следните мерки:

– Възможността на НЗОК да изплаща на изпълнителите на медицински помощи средства за работа при неблагоприятни условия;

– Продължаване действията на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Нов законопроект предвижда възможността министърът на здравеопазването да въвеждат противоепидемични мерки, извън обявена противоепидемична обстановка. Те няма да бъдат същите, както досега. Няма да са свързани с възможността за ограничаване придвижването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или спирането на обекти. Не може да се включва забрана за влизането в страната на граждани на други държави.

Законът предвижда запазването на структурата на лечебните заведения, така наречените COVID отделения. Запазва се и възможността за поддържане на готовността извън отделенията болниците да се преструктурират за лечение на пациент с коронавирус.

Очаквайте подробности