Стана ясно кога подписват споразумението за трети мост над Дунав

115
blank
Кадър: YouTube

Споразумението за трети мост над Дунав при Русе – Гюргево може да бъде подписано през април

„Очаква се през април България и Румъния да подпишат споразумение за строителство на нов мост при Русе-Гюргево“. Това съобщи от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

По време на парламентарния контрол той отговаря на въпроси, свързани с перспективите за подобряване на транспортната свързаност между България и Румъния, както и на тази между Северна и Южна България в района на Айтос, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В момента експерти от България и Румъния активно работят по съдържанието на документа, уточни вицепремиерът. Новият мост над Дунав при Русе ще облекчи значително интензивното движение на леки и тежкотоварни автомобили по транспортния коридор. Освен това ще се явява и начална точка на магистралата „Русе-Велико Търново“.

„С подписване на междуправителственото споразумение за изграждане на втори мост между Русе и Гюргево, ще се даде „зелена светлина“ и за този инфраструктурен проект, който е част от стратегическия транспортен коридор от румънската столица през България до Александруполис в Гърция“, отбеляза министър Караджов.

Той обърна внимание, че планирането на строителство на мостове в гранични зони става само въз основа на сключени междудържавни споразумения. Затова процедурите по извършване на предпроектните проучвания ще бъдат стартирани след подписване на споразумението. Източниците на финансиране ще бъдат установени в рамките проучванията.

„Може да бъде финансирано както от бюджета, така и с евросредства. Освен това, партньорството по европейските програми също стои на масата, както и инструмента Connecting Europe, по което да получим допълнително финансиране“, коментира Караджов.

Близо 44 км републикански пътища в района на Айтос ще бъдат основно ремонтирани през тази година, с което ще се подобри транспортната свързаност между общините в района и областите Бургас и Варна, стана ясно от отговора на министър Караджов.

Пред приключване е основният ремонт на над 33 км от третокласният път Провадия-Дъскотна през Айтоския проход. Той е най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“ в Бургаско.

Инвестицията е за над 24,2 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. За участъка е подписан Акт 15 и предстои назначаването на Държавна приемателна комисия и издаване на разрешение за ползване.

„В план-програмата за ремонт републиканската пътна мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“ е предвиден през 2022 г. текущ ремонт на близо 10 км от третокласния път между Провадия и Дъскотна, в участъка от кръстовището за село Ябълчево до Айтос“, информира регионалният министър.

По отношение на изграждането на обходния път на Айтос, който да изведе транзитния трафик от града, министър Караджов напомни, че в момента скоростта на решаване на проблема е в ръцете на Общинския съвет на Айтос.

„АПИ не може в рамките на урбанизирана територия да избере трасе и да започне да проектира. Общинският съвет трябва да одобри решение за трасето, с което да се подготвят парцеларните планове. След това може да се сключи договор с АПИ за строителството и финансирането“, отбеляза министър Караджов.