Европрокуратурата разследва 9 наши фирми: Иззета е строителна техника за 6 млн. евро

290

Причината е съмнение за злоупотреба с еврофондове

Европейската прокуратура разследва 9 български компании, заподозрени в извършване на измами с цел получаване на средства от еврофондове, предава Нова телевизия.

Преди дни бяха извършени 25 претърсвания в София и други градове в областите София, Перник и Монтана. Разпитани са 10-има заподозрени, съобщават от Европрокуратурата.

Разследваните лица са мениджъри, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, насочена към малките и средни предприятия. Разследваните са заподозрени за участие в организирана престъпна група и за представяне на фалшиви документи и показания с цел незаконно придобиване на средства.

По искане на управляващия европейски делегиран прокурор и с разрешение на българския Специализиран наказателен съд, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е извършила 25 претърсвания на къщи, офиси, складове и превозни средства, собственост на тези фирми. При обиските са иззети голямо количество документи, както и закупената с получените средства техника (основно строителни машини като самосвали, багери, челни товарачи) на обща стойност 6 млн. евро.

По публикацията работи Снежина Раева