Прокуратурата с изявление: Няма доказателства за изнудване на Васил Божков (ВИДЕО)

149

Прокуратурата излезе с подробности по случая с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова

„Към момента в Софийската градска прокуратура не са представени доказателства да е имало упражнено неправомерно въздействие и принуда спрямо Васил Божков. Не разполагаме и с доказателства да е било извършено изнудване, за което е образувано досъдебното производство“, съобщават от прокуратурата в изявление във Фейсбук.

На 21 март в прокуратурата били депозирани три проекта на постановления за привличане на политически лица в качеството им на обвиняеми по повод изнудването на Васил Божков. От обвинението казват, че документите не носят процесуална стойност, защото не съдържали подпис, не било посочено име, а само длъжността на разследващия полицай.

„Разследващите полицаи нямат правомощия да повдигат обвинения на лица, членове на Министерския съвет към момента на деянието“, допълват от там.

Разследвания за престъпления, извършени от лица от Министерския съвет, се правят само от следовател, който принадлежи към съдебната власт, уточняват от държавното обвинение. Това е с цел гаранция срещу евентуален произвол и злоупотреба с власт.

„Във връзка с порочно извършените на 17.03.2022 г. претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, присъствалите на тях поемни лица ще бъдат разпитани от следовател, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед“, казват още от държавното обвинение.

„Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР“, допълват още от прокуратурата.