Президентът Радев: С Полша сме единни в усилията за укрепване на източния фланг на НАТО (ВИДЕО)

143

Президентът на Полша Анджей Дуда е на посещение в България. След срещата с Румен Радев, двамата дадоха съвместно изявление пред медиите

„Благодари за бързата реакция на полският президент Анджей Дуда. Единни сме в нашата оценка за тази братоубийствена и недопустима война. Тази война причинява не само разрушения, не само огромни страдания за хората, тя е заплаха за международната сигурност и ред. Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа”, заяви президентът Румен Радев след срещата си с полския си колега.

„С Полша сме единни в усилията за укрепване на източния фланг на Алианса“, каза още Радев.

Президентът заяви, че проблемът с летателната авиация е критичен.

„Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва. Формирането на национални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет. В Полша се създава специален фонд за подкрепа на въоръжените сили, в училищата се връщат елементи от обучението по отбрана“, поясни той.

България е оказала подкрепа на над 100 000 граждани на Украйна, поясни президентът и допълни, че примерът на Полша, която е приела над 2 млн. бежанци, е забележителен.

„Полагаме всички усилия тези хора да получат не само подслон и храна, но и медицински грижи, работа и образование. Нашият призив към ЕС е и за подкрепа в дългосрочен план”, каза още Румен Радев.