Илияна Йотова за Борисов: Не е добър сигнал, че в момента европейската прокуратура се занимава с България

blank
Кадър: Bulgaria ON Air

Не е добър сигнал, че в момента европейската прокуратура се занимава с българската държава. Това заяви от Велико Търново в днес вицепрезидентът Илияна Йотова по повод арестите на бившия премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и ПР на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

По думите на Йотова страната ни отново е на прицел, а всички български граждани са заинтересовани, истината да излезе наяве в пълнота, защото годините на замитане под килима и оправдания с политическа воля и сгрешени доклади са довели до тези ситуация, съобщиха от БНТ.

„Промяната ще стане тогава, когато в името на закона се предприемат законови действия. На този етап нямам никакво основание да не вярвам на българското правителство. Минитър-председателят и неговият вицепремиер, твърдо застанаха зад тази акция, вероятно имат своите основания, но смятам, че този сюжет ще има продължение. Говори се одитният доклад за използването на европейските средства, аз не съм го виждала, не искам да го коментирам, защо той все още не е публичен, но вероятно там също има аргументи, говори се загуба от близо половин милиард от хазарт. Всичко това са доказателства, на които надявам се и прокуратурата, и МВР да изпълнят своите ангажименти и да застанат наистина на страната на закона“, каза Йотова.

Вицепрезидент коментира и темата с пристигащите бежанци от Украйна у нас и бързото уреждане на статут. По думите ѝ бежанската криза е безпрецедентна за Европа, а страната ни задължително трябва да се обърне към европейските институции за допълнителна помощ. Илияна Йотова заяви, че ще бъдат освободени 420 млн. евро за всички държави за ликвидирането на последиците от миграцията и справянето с бежанския проблем, а България може да кандидатства за значителна сума, която да покрие разходите на хората, които приемат бежанци от Украйна.

По публикацията работи: Станислава Гавазова