Отменят тестването на сирените за тревога на 1-ви април?

127

Възможно е тестването на сирените да бъде отменено, за да не се плашат украинците, избягали от войната в Украйна.  След обявяването на военното положение в тяхната страна, при вой на сирени, всички граждани трябва да се скрият в бомбоубежищата и да изчакат опасността да отмине. Възможно е сирените тук да породят страх и паника в тях

Традиционната за първия ден на април профилактика на предупредителните системи може и да не се проведе. Тестването на сирените може да бъде отменено, за да не се предизвика паника сред населението. Директорът на пожарната главен комисар Николай Николов е предложил да отпадне профилактиката.

В социалните мрежи отсега предупреждават избягалите от войната, ако чуят вой, да не търсят укритие.

„Украинците са само част от причините. Все пак трябва да мислим и за българското население. След последните международни събития и българите, които не са знаели, че предстои такава проверка, може да се притеснят“, обясни говорителят на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Валентин Кръстев пред „24 часа“.

За момента не е планирано бежанците да бъдат специално предупредени от МВР за евентуалната проверка на сирените.

В Украйна при пускането на сирените жителите се насочват към най-близкото бомбоубежище или мазе и чакат опасността да премине. Затова е възможно бежанците от войната да се притеснят, ако се проведе редовната профилактика на 1 април.

По публикацията работи: Мариела Анастасова