Координационната група за бежанците към МС: 94 хил. души са влезли в страната и повече от половината са останали (ВИДЕО)

Около 55% от влезлите на територията на България бежанци, са останали тук. Много от тях са неориентирани и не знаят какво да правят. Те просто бягат от войната, обясниха по време на брифинг от Оперативната координационна група, която отговаря за евакуацията на бежанците

При влезли 94 хиляди украински бежанци в България, около 50 хиляди са останали в страната или около 55%, стана ясно по време на брифинга в МС.

„До този момент сме настанили около 25 хиляди души или 85 240 нощувки са реализирани от началото на кампанията. В това число не влизат хората и нощувките, които са на индивидуална основа и в обекти, които не са туристически. Много от пристигащите от Украйна са неориентирани. Нямат решение какво да правят, те просто бягат от войната“, заяви ръководителят на групата Валери Рачев.

„Критично важно за цялата кампания е да успеем да регистрираме по временна закрила колкото се може повече хора за кратко време“, допълни той. Кризисните щабове във всички области са готови, получават поддръжка в случай на необходимост, най-активно е в София, стана ясно от думите на Рачев.

„Само за месец България е успяла да започне процедурата за издаване на лични документи за временна закрила. Много държави все още не са успели да го направят все още и не издават този документ към днешна дата. Процедурата се доближава по сложност до приемането на една държава в ЕС“, заяви вицепремиерът Калина Костадинова.