Свят

Експлозии в град Лвов в Украйна (ВИДЕО)

Извършено е нападение в района на летището в града

23-ия ден от войната в Украйна – серия от експлозии в западния град Лвов, близо до границата с Полша. До момента той се приемаше за едно от малкото сравнително спокойни места в страната. Нападение е извършено в района на летището. Експлозии отекват и в столицата Киев, а в ключовия пристанищен град Мариупол се съобщава за ожесточени сражения, предаде БНТ.

В 06:08 сирени за въздушна атака отекват в Лвов. Следват най-малко 3 експлозии след въздушни удари от страна на руските сили. До този момент западният град беше сред малкото останали места в Украйна, в които обстановката беше сравнително спокойна. Според кмета на града мишена на ударите е летището.

„Няколко ракети удариха самолеторемонтния завод. Сградите му са разрушени от ударите. Работата в завода беше прекратена по-рано и засега няма пострадали. На място работят екипи на пожарната“, каза Андрей Садов, кмет на Лвов.

Гъст дим и към този час се издига над града, който е само на 80 км от границата с Полша. Предполага се, че нападението там е опит да се забавят доставките на оръжия през Полша за Украйна. Преди седмица отново в района на Лвов беше атакувана военната база Яворов. Тогава загинаха 35 души.

В поредното си обръщение, Володимир Зеленски благодари на Съединените щати за оказаната подкрепа и подчерта, че руските сили не са били подготвени за силната съпротива, оказана им от украинската страна.

„Окупаторите си мислеха, че нахлуват в същата Украйна, в която и през 2014-та. Тази, от която не се страхуваха. Но ние сме различни. И това ни позволява да се защитаваме срещу една пълномащабна атака, която продължава вече над 20 дни. През годините сме направили много, за да подобрим своите отбранителни способности, своите военни тактики. Но сега сме във война и не е време да разкриваме своите планове. Не спираме да водим и преговори за мир, за запазване на нашите суверенитет, териториална цялост и свобода“, каза Зеленски.

И днес мишена на атаките в Киев беше жилищна сграда – 5-етажен блок в северната част на града беше ударен от ракета. Има загинали и ранени. Избухнал е и голям пожар.

Руската армия съобщава за ожесточени сражения в пристанищния град Мариупол. Продължават и опитите за издирване на оцелели след нападението срещу Драматичния театър, но заради обстрела това е почти невъзможно. Според Пентагона, напредъкът на руските войски в много райони на Украйна е „замразен“, и сред причините са логистични проблеми.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 седмица
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 3 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 3 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 3 седмици