Костадинов: Това, което предлага Нинова, няма да помогне по никакъв начин на икономиката

Форсмажор не е добро решение за икономиката, категоричен бе лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Изказването му идва след като вчера министърът на икономиката обяви, че България ще бъде първата в ЕС държава, която ще въведе ситуация на форсмажор, заради войната

„Ако се огледате по нашите улици, ако огледате нашите села и градове, те изгледат така, както изглежда бомбардираната от 20 дни Украйна. Това, което предлага Нинова е нещо отчаяно, нещо, което няма да помогне по никакъв начин на икономиката“. Това каза в Народното събрание лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Изказването идва по повод това, че министърът на икономиката Корнелия Нинова, заяви, че България ще бъде първата държава в ЕС, която ще въведе ситуация на форсмажор заради войната в Украйна. Целта е да се спасят експортно ориентираните компании заради нарушените вериги на доставки, като им се даде възможност да предоговарят параметрите на договорите си.

Извънредната мярка ще се въведе със задна дата от 24 февруари, началото на руската инвазия. Нинова уточни, че решението ще бъде взето следващата седмица от правителството

По думите на Костадин Костадинов, вчера партията е водила разговори със сектора на строителния бранш и по-специално с производителите на стомана.

„Те казаха, че в следващите няколко дни е възможно да спрат, защото не им достигат материали, които се внасят. Преди 10 години ние бяхме един от световните износители на манган. Само че мангановата мина беше закрита. Сега големият въпрос е защо трябва да търсим форсмажорни средства, след като трябва да помислим как да възстановим собствения си индустриален потенциал“, каза още той.

Според Костадинов възстановяването на манганова мина може да отнеме около седмица.

„Когато се окаже, че не може да внасяме това, което изнасяме, форсмажор не е добро решение за икономиката“, допълни още той.

„Големият въпрос, който трябва да им зададем е „Казахме ли ви“? Преди 20 дни нашият министър-председател излезе и обясни как ние трябва да бъдем първи, да се наредим сред лидерите. А сега ще понесе ли отговорност. Защото ако спре производството на стомана до няколко дни от там насетне спира изпълнението на сроковете за изпълнителите, има хора, които не могат да влязат във владения на имота си, от там не могат да си плащат вноските по кредити и банките ще започнат да ги притискат“, коментира лидерът на „Възраждане“.

„Нали помните какво стана, когато започна да се говори за „банкова ваканция“. Тогава финансистите казаха „това е да гасиш пожар с бензин“. Същото нещо е и в тази ситуация. Правителството трябва да си поеме отговорността за тези действия, които предприе налагайки санкции. Имаме държавен резерв, нали се говори, че ситуацията е гранична с военната, да използват държавния резерв“, отбеляза Костадинов.