Петков: Мястото на Украйна е в ЕС, въпросът е кога

421

Той коментира още въпросът за бежанците у нас и енергийната обезпеченост на страната

„Мястото на Украйна е в ЕС, въпросът е кога. Колкото повече сме увеличили ЕС на изток, толкова по-голяма е безопасността за нашата страна, защото така ние няма вече да сме гранична страна и се увеличава нашата сигурност“. Това заяви премиерът Кирил Петков преди срещата му с среща с евролидерите във Версай.

„Не може всяка страна самостоятелно да поема разходите по поемането на бежанския поток от Украйна“, подчерта още премиерът. „Европейските партньори трябва да ни подкрепят финансово – особено страните, които сме близо до конфликта“, призова министър-председателят.

По думите му това ще е едната тема на лидерските разговори, а другата ще е енергийна. Петков изрази мнение, че не би се стигнало до спиране на руския газ, но, ако все пак това стане, България ще спре експорта на ток: „Виждам разбиране от европейските колеги, че в такава екстремна ситуация това би било възможно“.

Премиерът не се ангажира със срокове кога България ще е независима от руските енергийни източници, но подчерта, че ще се правят големи инвестиции във ВЕИ мощности и батерии. По думите му трябва да се търси грантов механизъм заради рекордните газови цени, а не общ европейски заем.