Свят

Карабоев: Предстои създаване на стратегическа граница – нещо като нова „Берлинска стена“

Анализ по темата за войната в Украйна, целите на Путин и възможните последствия правят проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и бивш зам.-министър на отбраната и Петър Карабоев, журналист

„Русия вдига стратегическа граница – нещо като нова „Берлинска стена”. България е част от тази стена заради Черно море”. Това каза в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия журналистът от в-к „Дневник” Петър Карабоев.

Според него крайната цел на руския президент Владимир Путин е унищожаването на украинската държавност.

„Имаме много малко парчета от пъзела, за да анализираме какво ще направи. Факт е, че той използва много малка част от армията, която беше струпана около Украйна”, каза още Карабоев.

По думите му многобройните и разнопосочни нападения, вариращи от около 1500 км. в цялата Украйна, са с цел да се разпръсне украинската армия и да не може тя да защити важни градове като Киев и Харков.

„Защо се говори за ужасяващи неща като бомбардиране на жилищни квартали? Защото това е логиката, която Русия следва от Чечения насам. Смляха Грозни с хората”, уточни журналистът.

Според проф. Румен Кънчев, който е експерт по международна сигурност и бивш зам.-министър на отбраната, Русия използва следната тактика:

„Тя притиска военно Украйна, като се стреми да нанася минимални поражения по цивилното население, същевременно поставя много силни условия при преговорите”.

Проф. Кънчев подчерта, че Путин едва вчера каза какво цели с тази операция – демилитаризация, денацификация и неутралитет на Украйна, както и суверенитет, в полза на Русия, на Крим.

„Това значи разоръжаване на Украйна – да няма армия. Така както Германия нямаше армия след Втората световна война. Това е много жестоко изискване. Второто условие за Крим е приемливо, защото Русия отдавна го владее. Все още чакаме Путин да обясни какво има предвид под „денацификация”. Това би могло да означава отричането на украинска нация – иначе казано геноцид. Друг вариант е той да иска да разруши националсоциализма в Украйна, какъвто ние знаем, че няма”, обясни експертът.

„В България е крайно време да започнем да говорим за това което предстои – създаване на стратегическа граница. По-възрастното поколение трябва да си мисли за Берлинската страна, младите хора трябва да разберат какво е Берлинската стена. Спускане на абсолютно непробиваема завеса“, коментира Петър Карабоев.

Петър Карабоев алармира, че туристическият сезон у нас е обречен заради забраната на Русия нейни граждани да пътуват до страни, които са й наложили санкции.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца