Бориславова: Руският посланик у нас беше поканен в МВнР (ВИДЕО)

172

Говорителят на кабинета на Кирил Петков обяви на брифинг след заседание на Министерски съвет, че посланикът на Русия в страната е бил извикан в МВнР във връзка с разследването на мрежа за руски шпионаж в България 

Руският посланик у нас е бил поканен да се яви в Министерството на външните работи. Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова във връзка с разследването за руски дипломат, който е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност в България.

Спецпрокуратурата разби нова шпионска мрежа на Русия у нас

„Работим заедно със службите. Премиерът координира лично с Външно министерство. Посланичката е била поканена да се яви в МВнР. Доколкото ми е известно, тя е отказала и ще изпрати свой заместник”, уточни тя.

Бориславова отчете, че от началото на ескалирането на ситуацията между Русия и Украйна българските служби са в завишено ниво и степен на готовност. „Правят проверки по всички направления, които са от значение за националната сигурност”, добави говорителят на кабинета.

От изявлението ѝ стана ясно, че България ще прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество. Решението е съгласувано от всички държави членки на Европейския съюз като колективен отговор.