България

Кирил Петков обяви кандидата за нов военен министър (ВИДЕО)

Предложението ще бъде гласувано във вторник на извънредно заседание на Народното събрание

Тодор Тагарев е кандидатът за нов министър на отбраната, предложен от „Продължаваме промяната“. Това обяви премиерът Кирил Петков след извънредното заседание на Министерския съвет в понеделник.

Кой е Тодор Тагарев?

Тодор Тагарев е военен експерт и дългогодишен служител в системата на българската отбрана. Роден е на 18 април 1960 г. Завършва Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

От 1999 г. е старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 г. е професор по същата специалност.

От 1982 до 1986 г. служи в бойно поделение на ВВС. От 1989 до 1992 г. е преподавател във ВВВУ „Г Бенковски“. От 1994 до 1998 г. е научен сътрудник последователно в Института по управление и системни изследвания и Института за космически изследвания на БАН, където продължава да работи като старши научен сътрудник от 2002 г. до 2004 г.

От 1999 до 2001 г. е последователно директор на Дирекция „Планиране на отбраната“ и „Политика по въоръженията“ в Министерство на отбраната.

От 2004 до 2008 г. е ръководител на катедра „Мениджмънт на отбраната“ във Военна академия „Г. С. Раковски“.

От 2005 до 2008 г. е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания“. Притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални интер-дисциплинарни изследвания по въпроси на сигурността и отбраната. Негови научни и научно-приложни публикации са преведени на арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски език.

От 2008 г. е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, сега Институт по информационни и комуникационни технологии, като ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността“ и на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.

В периода септември 2009/2010 г. е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.

От 3 май 2016 г. е назначен за директор на Института по отбрана, но на 31 март 2017 г. е освободен от служебния министър на отбраната Стефан Янев. Според Министерството на отбраната причината е „подмяна на тактико-техническите задания“ на проектите за закупуване на нов тип изтребител.

Припомняме, че по-рано днес премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Предложението трябваше да бъде обсъдено днес на извънредно заседание на Министерския съвет, а преди него Петков заяви, че ще настоява оставката да се гласува от Народното събрание още във вторник. Часове по-късно кабинетът официално поиска свикването на парламента утре с цел да гласува кандидатурата за новия член на правителството.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Снежи Раева

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди един час
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 часа
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца